vakcina korona štitna žlezda
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Ruska nikako, Fajzer svakako ili ipak bilo koja? Svi oni koji imaju problema sa štitnom žlezdom prilično su zbunjeni preporukama o tome koju vakcinu protiv korone mogu da prime. Prof. dr Milica Pešić, endokrinolog Kliničkog centra Niš, za portal Nova.rs savetuje šta je najbolje činiti.

Iskustva građana pokazuju da postoje nedoumice oko toga koju vakcinu protiv korone da prime, a imaju problema sa štitnom žlezdom.

Beograđanka Milena (47) za portal Nova.rs priča da su joj nedavno na punktu za vakcinaciju kazali da postoje ograničenja, odnosno da ruska vakcina protiv korone nije preporučljiva za nju koja ima Hašimoto sindrom, tj. hronično autoimuno zapaljenje štitne žlezde.

„Kad je počela vakcinacija, prijavila sam se za rusku vakcinu. Međutim, kad sam dobila poziv i otišla da je primim, na informativnom razgovoru pre vakcinacije doktorka mi je kazala, pošto imam problema sa štitnom žlezdom, da ne smem da primim rusku vakcinu zbog mogućih eventualnih komplikacija.“

Pročitajte još:

S druge strane, Ana (39) iz Novog Sada kaže kako je izabrala Fajzer vakcinu jer je na početku videla da ova kompanija transparentno navodi da je njihova vakcina bezbedna i za one koji imaju problema sa štitnom žlezdom.

„Čim je krenulo vaksinisanje, počela sam da istražujem i raspitujem se kod lekara da li i koju vakcinu mogu da primim jer imam i hipotireozu, tj. nedovoljno lučenje hormona štitne žlezde, i Hašimoto sindrom. Onda sam saznala da je Fajzer tada jedini u svojim preporukama naveo da osobe koje imaju Hašimoto sindrom kao i ja mogu da prime njihovu vakcinu“, priča Ana.

Kako kaže, u međuvremenu se i revakcinisala i nije imala nikakvih nuspojava.

„Proverila sam štitnu žlezdu, koja je u redu, a i nikakvih promena nisam potom imala ni po terapiji. Dakle, vakcina nije uticala ni na rad štitne žlezde ni na terapiju“, priča Ana.

A da li su osim Fajzera i druge vakcine preporučljive za one sa oboljenjima štitne žlezde, za portal Nova.rs priča prof. dr Milica Pešić, endokrinolog KC Niš.

„Ja svim svojim pacijentima koji imaju Hašimoto dajem saglasnost da prime vakcinu protiv korone, bez sugestije koja će to vakcina biti. I niko se nije posle toga javio da je imao neki problem. Pritom, važno je napomenuti da se preporuka da prime vakcinu odnosi na one pacijente koji imaju izolovan Hašimoto tiroiditis. Druga stvar je ako imate neke druge autoimune sistemske bolesti koje zahvataju veći broj drugih organa. U tom slučaju se treba konsultovati s nadležnim lekarom koji će najbolje znati šta činiti“, kaže endokrinolog Milica Pešić.

I direktorka Kliničko bolničkog centra Vojvodine, endokrinolog Edita Stokić, objasnila je ranije da li se vakcinacija preporučuje osobama koje imaju bolest štitaste žlezde Hašimoto tireoditis.

„Ističem da ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju. Primena hormonske terapije takođe nije kontraindikacija za vakcinaciju“, rekla je Stokić i tako potvrdila da osobe sa bolestima štitne žlezde mogu da prime vakcinu protiv korone.

I iz Evropske agencije za lekove (EMA) poručuju da nema kontraindikacija za odobrene vakcine protiv korone kod onih koji imaju problema sa štitnom žlezdom. I iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) poručuju da osobe sa problemima sa štitnom žlezdom treba da prime kovid vakcinu ako su zdravstveno stabilni, a ako inače imaju problema sa alergijskim reakcijama treba da obrate pažnju. Objave ovih centara se pre svega odnose na vakcine koje su odobrene na Zapadu, a među kojima nisu ruska i kineska.

Pročitajte još:

Za te dve vakcine dodatno objašnjenje se može potražiti u vodiču koji je predočen zdravstvenim radnicima zaduženim za sprovođenje vakcinacije.

Zato oni koji imaju problema sa štitnom žlezdom ne treba da odustanu od vakcinacije, ali svakako treba da se konsultuju sa svojim lekarom i prate uputstva stručnjaka koji će im sugerisati šta je najbolje činiti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)