Pilula
Foto: Andrzej Tokarski / Alamy / Profimedia

Hormonska terapija uglavnom nije povezana sa povećanim rizikom od razvoja demencije, prema velikom istraživanju žena u Velikoj Britaniji.

Međutim, studija objavljena u medicinskom časopisu BMJ, pokazala je blago povećan rizik od razvoja Alzhajmerove bolesti, specifičnog oblika demencije, među ženama koje su koristile estrogensko-progestagenske terapije između pet i 10 godina ili duže. To se pokazalo u pet, odnosno sedam dodatnih slučajeva demencije na 10.000 žena, prenosi N1.

„Iako posmatračka priroda studije znači da ne možemo da budemo sigurni, odnosno da znamo uzroke, mislim da nas rezultati ovde mogu uveriti da ove hormonske terapije uglavnom nisu povezane sa povećanim rizikom od demencije“, rekao je Kevin Mekonvej, emeritus profesor primenjene statistike na „The Open University“ u Velikoj Britaniji, za „Science Media Center“ u Londonu, koji nije bio uključen u istraživanje.

„A tamo gde postoje neki dokazi o povećanom riziku, povećanje uopšte nije veliko“, dodao je on.

Prethodna istraživanja demencije i hormonske terapije bila su nedosledna, napominje studija.

Laboratorijske studije i mala ispitivanja ukazuju na korisnu vezu između estrogena i opadanja funkcije mozga povezanog sa starenjem.

Međutim, veliko ispitivanje hormonske terapije, otkrilo je povećan rizik od razvoja demencije među korisnicama estrogensko-progestagenskih tretmana, ali su sve te žene bile starije dobi.

I jedna finska studija koja je objavljena 2019. pokazala je povećan rizik od razvoja Alchajmerove bolesti među korisnicama lečenja samo estrogenom i estrogen-progestagenom.

Koristeći medicinsku dokumentaciju iz Velike Britanije, istraživači uključeni u novu studiju identifikovali su 118.501 ženu starosti od 55 i više godina kojoj je dijagnostikovana demencija između 1998. i 2020. Kontrolnu grupu činilo je 497.416 žena iste starosti koje nisu imale evidentiranu demenciju.

Kod žena sa dijagnozom demencije, otkrili su da je 16.291 (14 odsto) koristilo hormonsku terapiju, procenat žena u kontrolnoj grupi, ili njih 68.726, takođe je koristilo terapiju.

Zaključak nije definitivan

Prema studiji, uopšte nije bilo povećanog rizika od razvoja demencije povezane sa hormonskom terapijom u menopauzi „bez obzira na tip hormona, primenu, dozu ili trajanje lečenja“.

U okviru analize uzeti su u obzir i drugi faktori rizika, poput porodične istorije, konzumiranja cigareta i alkohola, već postojećih zdravstvenih stanja i drugih propisanih lekova. Kao posmatračka studija, ona može da pokaže samo povezanost, a zaključak nije konačan.

***

Bonus video: Trovanje alkoholom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar