dezinfekcija viljamovkom
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vest da će Crveni krst i Opšta bolnica u Kruševcu koristiti rakiju viljamovku za dezinfekciju radnih površina zbunila je mnoge. Goran Roglić, redovni profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu, za portal Nova.rs priča ima li smisla u borbu s koronom ulaziti s rakijom.

Naime, ovim ustanovama rešenjem Vlade Srbije, objavljenom u Službenom glasniku, bez naknade je ustupljena rakija viljamovka oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora još 2005. Navodi se i da će za dezinfekciju radnih površina biti iskorišćeno 9.196 flaša ove rakije.

Profesor Roglić otkriva da li ova procedura ima slisla, kao i da li može da bude opasna.

„Opasna nije, ali nije ni efikasna. Objavljeni podaci kažu da je minimalna koncentracija koja je potrebna za dezinfekciju 70 odsto alkohola. Viljamovka ima 40-45 procenata”, priča profesor kako je efikasnost takvog preparata u borbi s kovidom znatno smanjena.

Pročitajte još:

On ističe i da je ipak moguće da ceo postupak ima smisla.

„Skeptičan sam da je to neko uradio. Moguće je da su ostaci te viljamovke predesetilovani i da je iz njih destilacijom izvađen 70-procentni etanol i da je tako iskorišćena ta stara viljamovka.“

U slučaju da se to nije desilo, profesor ponavlja da ne bi bilo nikakvog efekta protiv virusa. A to nosi novu opasnost – da se određene površine tretiraju kao dezinfikovane, a zapravo nisu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (7)