Grupa lekova koja značajno smanjuje smrtnost od kovida

Zdravlje 18. jul. 202109:59
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lekovi za snižavanje nivoa holesterola mogu da povećaju šansu za preživljavanje kovida 19 i smanje rizik od razvoja težeg oblika te bolesti, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Analiza više od 10.000 ljudi primljenih u 140 bolnica u SAD-u otkrila je da su statini, lekovi koji snižavaju holesterol, kao i lekovi za krvni pritisak smanjili smrtnost od koronavirusa za 40 odsto među onima koji su ih uzimali pre hospitalizacije.

Smanjeni rizik od smrti bio je veći kod onih koji su uzimali samo statine (46 odsto) nego kod pacijenata koji su koristili isključivo lekove za povišeni krvni pritisak (27 odsto). Sličan odnos rezultata je i po pitanju napredovanja bolesti; osobe koje su se ličile statinima imale su 25 posto manji rizik od razvoja težeg oblika, dok je kod onih koji su pili lekove za pritisak taj rizik iznosio 11 odsto.

Pročitajte još:

Prednosti su ostale zabeležene čak i nakon što su naučnici uzeli u obzir konzumaciju drugih lekova, zdravstvene uslove i druge podatke o pacijentima, uključivo i njihovo zdravstveno osiguranje.

Dobrobit lekova je u tome što oni mogu ublažiti upale u telu koje često uzrokuju teške ishode zaraženih koronavirusom, tvrde istraživači.

„Mogu da zaštite obolele od kovida, posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti“.

Studija je objavljena u petak u časopisu PLOS ONE.

“Na početku pandemije zanimalo nas je hoće li lekovi za lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema negativno uticati na infekcije uzrokovane kovidom 19“, kazala je autorka istraživanja Lori Daniels.

“Otkrili smo da ne samo da su statini i lekovi za lijčenje hipertenzije sigurni već da oni mogu zaštititi obolele od koronavirusa, posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti“, dodala je Daniels, profesorka na Kalifornijskom univerzitetu.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar