Glupa posledica kovida koja ukazuje na ozbiljan problem

Zdravlje 01. feb. 202112:52 > 13:23
Podeli:
Maska
Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Među simptome koji prate kovid 19, a koji se javljaju i nakon preležanog virusa, ubraja se znojenje. Važno je obratiti pažnju na ovaj simptom, jer može da ukaže na ozbiljnije probleme sa plućima, za naš portal objašnjava lekar Nikola Stojković.

Prekomerno znojenje je neprijatna pojava koja prati bolest kovid 19, a koju su mnogi pacijenti iskusili tokom bolesti, ali i u periodu oporavka.

Kao simptom moguće infekcije novim koronavirusom, uglavnom se javlja kao pratilac povišene telesne temperature. Često je noćno znojenje ono što nam ukazuje da smo možda pozitivni na SARS-CoV-2, objašnjava dr Nikola Stojković za Nova.rs.

Međutim, još češće, obilno znojenje doživljavaju osobe koje su preležale kovid – to je jedan od glavnih simptoma koje se navode u slučaju „dugog kovida“. Naše telo je jednostavno premoreno od borbe sa stranim patogenom.

umor
Umor; Foto: Dmitri Maruta / Alamy / Alamy / Profimedia

„U samoj infekciji koronavirusom dolazi do iscrpljenosti organizma, pa se veoma često javlja dehidratacija. To se nekada manifestuje povišenom temperaturom koja traje dve, tri nedelje, pa čak i mesima nakon preležanog kovida. Upravo zbog toga se javlja to noćno znojenje, koje može da dovede do dehidratacije. Mi kao lekari često pacijentima savetujemo da unose veliku količinu tečnosti, upravo kako bi se rehidrirali, jer putem znojenja gube dosta“, objašnjava lekar.

Ovaj simptom treba pažljivo pratiti i nikako ga ne smemo zanemarivati, jer je povezan sa radom naših pluća, koja mogu biti oštećena nakon kovida 19.

Pročitajte još:

Dr Stojković objašnjava na koji način znojenje ukazuje na ozbiljniji problem.

„Pacijenti se posle preležanog kovida često žale na zamaranje. To je posledica iscrpljenosti organizma i može doći do smanjenog plućnog kapaciteta. Kapacitet pluća je količina vazduha koju možemo da udahnemo i izdahnemo. Veoma često se kod rekovalescenata javlja smanjeni kapacitet pluća, a zbog toga se javlja brže zamaranje – a zbog nepravilnog disanja događa se pojačano znojenje. Upravo disanjem mi vršimo termoregulaciju, odnosno hladimo telo. A ukoliko je otežano disanje, hlađenje se vrši putem znojenja, i zbog toga je znojenje može da bude pokazatelj da je loša saturacija“, objašnjava lekar.

Jako je važno da znate kada je vreme za uzbunu i kada se jednostavno morate obratiti lekaru.

„Ukoliko se znojenje nastavi učestalo i nedeljama nakon kovida, ukoliko su to ozbiljne količine znoja, ukoliko nam to utiče na normalno funkcionisanje, onda se treba javiti lekaru. U slučaju dehidratacije neophodna je infuzija, rehidratacija oralnim putem tada nije dovoljna da se to reguliše“, upozorava dr Stojković.

Najzad, postoji način da ublažimo prekomerno znojenje i pomognemo organizmu – ali ako to ne uspe, moramo se javiti stručnjaku, naglašava doktor.

„Osim tečnosti, jako je bitan unos elektrolita, jer se putem znojenja gubi velika količina soli. Važno je unositi napitke kao što su supe i čajevi, da se vrši nadoknata elektrolita. Bitno je i svakodnevno tuširanje. Ukoliko sve to ne uspe, treba se javiti lekaru“, poručuje dr Stojković.

Dr Nikola Stojković je diplomirao na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Stručno se usavršavao u Turskoj, Španiji i Austriji i predstavljao Srbiju na Forumu medicine u Rusiji. Pisao je naučne radove iz oblasti Interne medicine i Psihijatrije. Izabran je za jednog od mladih talenata grada Leskovca iz koga potiče. Trenutno je polaznik jedinstvenog Master programa u Srbiji iz oblasti Regenerativne medicine.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar