Dr Žujović: Kako oporaviti pluća posle korone

Podeli:
oporavak pluća posle korone
Foto: Nova.rs

Naučili smo do sada da korona ostavlja posledice na celo telo, ali da je posebno opasna po pluća? Kako ih oporaviti posle preležanog kovida, za portal Nova.rs priča pulmolog Dejan Žujović.

Nedugo pošto se pandemija proširila svetom lekari su uvideli da su zbog korone moguće posledice na plućima možda i dugoročne. Dr Dejan Žujović za portal Nova.rs priča kako da hranom i vežbom ublažimo posledice preležanog kovida.

Za početak on ističe da je vrlo važno unositi antioksidante, koji izbacuju otrove iz našeg tela. Njih najviše ima u voću i povrću, pre svega u borovnicama, u zelenišu, poput brokolija, prokelja i spanaća, u mahunarkama, sočivu.

Pročitajte još:

„Osim kroz hranu, antioksidanti mogu da se unose i kroz suplemente, sve one koji sadže nacetil cistein. Oni mogu da se uzimaju u malo višim dozama, od 1.200 do 1.800. Takođe, poželjni su preparati na bazi propolisa“, ističe dr Žujović.

Naime, propolis je od davnina poznat kao vrlo efikasno pomagalo u lečenju mnogih boljki, pa i kašlja, a i britanski Nacionalni institut za zdravstvo je dao preporuke da prvi izbor u lečenju kašlja treba da budu med i propolis.

Osim toga, dr Žujović kaže i da se nakon bolesti treba lagano i umereno vraćati u fizički trening. Osim toga, važne su i vežbe za pluća.

„Njih pacijentu prvo mora da pokaže lekar, a on posle može sam da nastavi da ih radi kod kuće“, napominje pulmolog Dejan Žujović.

Što se tih vežbi tiče, pulmolog Srđan Lukić nedavno je za portal Nova.rs kazao da mora da se sačeka da se promene na plućima povuku kako bi se normalizovala gasna razmena.

„Tokom tog oporavka usled učestalog intenzivnog disanja može doći do zamaranja disajne muskulature. U tom slučaju mogu da pomognu vežbe disanja koje optimizuju funkciju pomenutih disajnih mišića i smanjuju njihovo opterećenje“, ističe dr Lukić.

Dakle, s jedne strane, doktor mora da odredi vežbe za oporavak pluća, a s druge strane, dobro je kod kuće unositi antioksidante i preparate od propolisa koji će pomoći plućima da se oporave.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar