Foto: Shutterstock

Zdravi zubi jedini mogu da budu i estetski lepi, ali dešavaju se stanja i promene zuba kod kojih zubi jesu zdravi, ali ne čine estetski dobar niz. To se najviše događa kada zubi promene boju, kada imaju lošu poziciju, kada je niz zuba nejednakog izgleda ili dužine…

Tada je najbolje rešenje da se potraži savet stomatologa i proveri da li je moguće staviti fasete koje će da promene izgled zuba bez velikih intervencija i vrlo brzo.

Šta su to fasete i koje vrste postoje?

Fasete (viniri) su tanke ljuspice koje se stavljaju na prednje strane zuba i služe za promenu izgleda zuba. Ne moraju da imaju medicinsko opravdanje za postavljanje i mogu imati isključivo kozmetičku namenu.

Ova procedura se često koristi i u situacijama kada postoji veliki razmak između zuba, na zub koji je napukao, ako se planira Hollywood smile tehnika…

Mogu se postavljati na jedan ili više zuba, a najčešće se stavljaju na prednje zube koji i jesu najupečatljiviji kod osmeha.
Osnovne vrste su keramičke i kompozitne, a razlika je u materijalima, ceni i načinu postavljanja.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete su no-prep fasete koje se ne prave u laboratoriji već se masa nanosi direktno na zub u nekoliko slojeva pa nema brušenja već se masa oblikuje prema zubu.
Ove fasete se prave od mase od koje se prave i plombe za zube pa je zato moguće da se ovako stave i oblikuju. Prednost im je niža cena i brzina postavljanja, a ljudi ih često postavljaju kao prelazno rešenje do skupljih i trajnijih keramičkih vinira.

Keramičke fasete

Keramičke fasete se prave specijalno prema vašim zubima i postavljaju nakon blagog brušenja da bi bolje nalegle. Ne menjaju se sa vremenom, ne utiče na njih hrana i piće i čvrste su koliko i zdrav zub.

Mana im je cena koja je dosta viša u odnosu na kompozitne fasete, ali i to što ipak nose neke korekcije na zubima da bi stajale pravilno. U zavisnosti od saveta stomatologa i toga šta vama odgovara donećete odluku o vrsti fasete.

Najboljeg stomatologa pronađite u Beogradu

Viniri su jedna od najsavremenijih tehnika sa kojim se poboljšava izgled zuba. Ako vam trebaju ovakve tehnike mora ih postaviti najbolji zubar u Beogradu jer je ovo centar dentalne medicine čitavog regiona.

Na jednom mestu se mogu izvoditi najsavremenije procedure, od hirurških intervencija pa do klasičnih popravki zuba.

Kada su u pitanju fasete, važno je da stručan zubar proceni zdravlje zuba jer jako oštećeni zubi ili oni sa velikom plombom nisu dobri kandidati za fasete i tada se rade navlake.
Fasete jesu protetičko sredstvo sa kojim se u potpunosti transformiše izgled zuba, ali je važno da su napravljene od odgovarajućih materijala i postavljene pravilno. Samo tako će trajati preko 10 godina i uvek izgledati savršeno. Ni u jednom trenutku zdravlje zuba ne sme biti ugroženo pa vam treba najpouzdanija stomatološka ordinacija.

Ako vam treba najbolji zubar u Beogradu tražite one koji rade godinama i koji imaju dobra iskustva i zadovoljne pacijente pa zakažite pregled. Ako uz to stomatolozi koriste najsavremenije tehnike i materijale verujte da ste pronašli one koji su najbolji među najboljima i takvima treba verovati!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar