EMA: Korist od vakcine AstraZeneca veća od rizika

Zdravlje 07. apr. 202116:30 > 16:38
Podeli:
španija vakcinacija astrazeneca
Foto: REUTERS/Sergio Perez

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da bi zgrušavanje krvi trebalo navesti kao "veoma neželjeni efekat" vakcine AstraZeneca, uz napomenu da su koristi i dalje veće od rizika.

Komitet za bezbednost navodi da bi „neobični krvni ugrušci sa niskim nivoom trombocita trebalo da budu navedeni kao vrlo retki neželjeni efekti“, prenosi DW. Ta procena je usledila nakon što je nekoliko evropskih zemalja u martu suspendovalo ili ograničilo upotrebu vakcine AstraZeneca nakon komplikacija zbog zgrušavanja krvi kod primalaca.

Pročitajte još:

„Zaključili smo da neobični i retki slučajevi krvnih ugrušaka treba da budu smatrani kao moguće nuspojave ove vakcine“, rekla je izvršna direktorka EMA, Emer Kuk na konferenciji za novinare, ali podvukla da je EMA posle ispitivanja zaključila da je AstraZenekina vakcina „izuzetno efikasna u sprečavanju bolesti i hospitalizacija“ u slučajevima koronavirusa.

Dodala je da nisu potvrđeni specifični faktori rizika, poput starosne dobi, pola ili ranijih komorbiditeta u nastajanju krvnih ugrušaka, jer su ti incidenti potvrđeni kod oba bola i svih starosnih dobi.

Kako je navela, radi se o „reakciji imunog sistema na vakcinu, što vodi do stanja koje je slično onome koje se događa pri upotrebi heparina“, prenosi N1.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar