Dr Zdravković: Pravila kod kovida nema, posledice teške

Zdravlje 28. feb. 202109:41
Podeli:
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković kaže da se pacijenti koji su preležali koronavirus pre nekoliko meseci sada javljaju zbog posledica ove infekcije.

Zdravković je za medije rekla da je reč o novoj kategoriji bolesnika i da se oni upućuju na neophodnu dijagnostiku i evaluaciju, a, po potrebi, uvodi se dodatna terapija. Govoreći o najčešćim posledicama korona virusa, Zdravković je objasnila da se javljaju ljudi sa oštećenjima na plućima, ali i kardiovaskularnim komplikacijama, kao što su izolovano zapaljenje na srčanom mišiću, koje dalje treba da se prati i leči.

„A ponekad i sa teškim aritmijama, kao i učestalim bolovima u grudima“, navela je Zdravković.

Pročitajte još:

Osim ovih pacijenata, kako je dodala, za ove dve nedelje, koliko je KBC Bežanijska kosa u non-kovid sistemu, veliki broj pacijenata je hospitalno zbrinut, pregledan, operisan, ugrađeni su stentovi, pejsmejkeri, operisani teški prelomi i povrede, operisani onkološki bolesnici…

Na pitanje da li je u toku četvrti talas, Zdravković kaže da smo u novoj akutizaciji broja novoobolelih, i u svetu i u Srbiji.

„Visoki broj novoobolelih govori u prilog nepridržavanja preporučenih mera. Korona ne prašta greške“, upozorava ona.

Direktorka KBC Bežanijska kosa naglasila je da završetak epidemije zavisi od svih nas.

„Zdravstvena služba, državne institucije, lekari, sestre, svi zaposleni u kovid sistemu dali su svoj maksimum da se život što normalnije odvija. Međutim, ukoliko svi, ali baš svi, ne shvate koliko je bitno da se odgovorno ponašaju i poštuju mere da bi se ova agonija od korone prekinula, plašim se da, i pored toga što su učinjeni maksimalni napori da se epidemija zaustavi, ona se neće prekinuti“, rekla je Zdravković.

Foto:Zoran Lončarević

Kako je naglasila, najveći saveznici epidemije su osobe koje krše epidemiološke mere.

Pročitajte još:

„Svi treba da insistiramo na poštovanju tih mera, pa i na adekvatnim kaznama. Verujem da ćemo kao građani naći snage da poštujemo mere i uradimo maksimalnu vakcinaciju jer je spas samo u tome. Vakcine se ne treba bojati, jedino se vakcinacijom može stati na put koroni zauvek. Da li ćemo opet živeti kao pre – sigurna sam da, ukoliko se potrudimo, hoćemo“, poručila je ona.

Ona je dodala da smo za godinu dana, koliko traje pandemija korona virusa, naučili da „za svakog od nas ishod infekcije koronom nije poznat“.

„Dakle, iako znamo da stariji, osobe sa hroničnim oboljenjima, srčanom slabošću, astmom, bubrežnim i malignim oboljenjima po pravilu imaju teže kliničke slike, neretko i sa komplikacijama, pravila kako će ko preležati koronu zapravo nema. Nikada ne znate kako će se ispoljiti kod svakoga od nas: od malo jače prehlade, preko malaksalosti koje traje danima, do obostranog zapaljenja pluća i onoga od čega uvek strahujemo u vrlo teškim kliničkim slikama – kompletnog kolapsa respiratorne funkcije i nefunkcionisanja pluća, kada pacijent mora na respirator“, rekla je ona.

Kako je naglasila, od početka korone uvek postoji jedan deo pacijenata kod kojih se, i pored maksimalne terapije, razvije najteži oblik korone, koji je u velikom broju slučajeva i fatalan.

„Savremena medicina još nije pobedila najteže forme korone, to je ono što nas sve zabrinjava“, navela je Zdravković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar