Dr Lukić objasnio šta treba da znaš o vakcinama i alergijama

Zdravlje 20. jan. 202110:20 > 10:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW, Privatna arhiva

Vakcine za koronavirus idu uz upozorenje na ozbiljne alergijske reakcije, a dr Srđan Lukić se na društvenim mrežama potrudio da objasni šta to znači i na koga se zapravo donosi.

Objavu dr Srđana Lukića prenosimo vam u celosti, obavezno pročitajte do kraja.

„Mi lekari se strašno plašimo anafilakse. Toliko da od komarca pravimo magarca, pa kad neko samo kaže da je alergičan na penicilin izbegavaćemo da mu damo i cefalosporine. Anafilaksa naravno nije ni blizu toliko zastupljena koliko nam se priviđa ali što je sigurno – sigurno je.

I to uglavnom nije problem kada postoji alternativa – ako je neko alergičan na lekove iz grupe gde je Brufen, neće piti nijedan od njih već će uzeti paracetamol ili lek iz neke treće grupe. Umesto penicilina dobiće makrolide ili fluorohinolone.

No kod vakcina nema alternative.

Ko je alergičan na neki od sastojaka vakcine (iz deklaracije) na žalost, ne može je dobiti. Međutim šta ako nije alergičan na vakcinu a imao je u prošlosti anafilaksu na penicilin npr.? To je pitanje jer u deklaracijama stoji „teške alergijske reakcije“ kao prepreka za cepljenje.

E to vam je jedan od onih komaraca/magaraca. Osoba koja je u prošlosti imala teške alergijske reakcije (na znane alergene, što je veoma važno reći) nema zbog toga veću verovatnoću da će imati anafilaktičku reakciju na vakcinu u kojoj nema tih alergena. Ali što je sigurno…

Šta je anafilaktična reakcija? To je ekstremno burna reakcija imunskog sistema na alergen unet spolja, bilo da je u pitanju hrana, ujed insekta ili neki lek. Inhalatorni alergeni srećom ne daju anafilaktičke reakcije, inače bismo imali ogroman problem pošto ih je nemoguće izbeći.

Pročitajte još:

Anafilaktička reakcija dakle nije bolest sama po sebi već je „specifična“ reakcija na „određeni“ alergen. Ako nema tog alergena – nema ni anafilakse. Može li se imati anafilaksa na više alergena? Naravno, ali to i dalje NE znači da je anafilaksa nespecifična reakcija na bilo šta.

Ako ste nekad davno davno imali anafilaktičku reakciju na penicilin ne samo da niste u riziku da ćete dobiti anafilaksu od vakcine već je vrlo moguće da više nemate ni alergiju na penicilin (pošto se alergije menjaju tokom života sa promenama našeg imunskog sistema).

Ovo naravno ne znači da su svi apsolutno bezbedni. Ko je dakle u riziku?

Na prvom mestu oni koji su imali idiopatsku anafilaksiju, odnosno anafilaktičku reakciju za koju nije otkriven uzrok. Kod njih bi trebalo izvesti vakcinaciju pod posebnim nadzorom uz opremu za reanimaciju.

Takođe su u riziku i osobe koje boluju od mastocitoze – to je bolest ćelija koje se zovu mastociti a koje su važan faktor u razvoju alergijske reakcije uopšte, ne samo anafilaksije. Ako imate mastocitozu za vas takođe važi da bi trebalo da se vakcinišete pod posebnim nadzorom.

Pročitajte još:

Takođe su u riziku i osobe alergične na sastojke vakcine. Ta alergija ne mora biti po tipu anafilakse, može biti npr. obična koprivnjača, ali ako već postoji više vakcina na tržištu u slučaju da imate znane alergije raspitajte se za sastojke, možda vam neka od njih (ne) odgovara.

I na kraju treba spomenuti i osobe koje imaju sklonost ka alergijama, odnosno alergične su na „sve i svašta“. Tu su često u pitanju i drugi mehanizmi, ne samo alergijski – pseudoalergijski, psihosomatski pa čak i paraneoplastični ili ukršteni kod infekcije Helicobacter pylori.

Problem je što sada nema vremena da se na brzinu to ispita a lekar koji ih vakciniše ne može samo na osnovu anamneze da razluči da li je osoba zaista alergična na mnoštvo alergena, pa eventualno i na neki u vakcini, a da ne zna, ili nije. Njih bi isto trebalo cepiti pod nadzorom.

Ne bi bilo loše da se na nivou kliničkih centara oforme centri za vakcinisanje pomenutih rizičnih grupa, gde bi to bilo vršeno pod nadzorom alergologa. No, znajući kako to već ide u Srbiji plašim se da bi ti centri bili prebukirani onima koji su triput u životu kinuli od polena.“

 

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar