Gotovo leto! Meteorolog: Ovako toplo vreme neće se vratiti

Lifestyle 20. sep. 202014:12 > 14:13
Podeli:
Foto:Vesna lalić/Nova.rs

Imamo još nekoliko dana da se oprostimo od letnjih temperatura, a kakve nas vremenske prilike i neprilike očekuju na startu jeseni - otkriva nam meteorolog Nedeljko Todorović.

Sutra ćemo ponovo moći da se raskomotimo i uživamo kako dolikuje u finišu leta. Prognoza za nedelju pred nama najavljuje dnevne temperature i do 30 stepeni, ali onda nam ne gine zahlađenje posle kojeg ništa neće biti isto.

„Meteorološki početak jeseni ne poklapa se s astrološkim. Ove godine imali smo produženo leto i izuzetno toplo vreme za ovo doba godine nastaviće se do 25. septembra. Posle ide promena u smislu zahlađenja, biće oblačno i kišno, a maksimalne dnevne temperature biće sedam do deset stepeni niže. To će trajati pet-šest dana, a posle će u oktobru biti relativno stabilno, umereno toplo i s dužim suvim periodima“, otkriva nam meteorolog Nedeljko Todorović.

Međutim, kako kaže, nakon 25. septembra možemo da se oprostimo od letnjih temperatura.

Pročitajte još:

„U oktobru je mala verovatnoća da iskoči preko 25 stepeni, uglavnom će biti 20 do 25. Imaćemo više suvih dana, to mogu da kažem. Ali svako sledeće zahlađenje obara temperaturu i ne vraća je na prethodnu“, podvlači Todorović.

U prevodu, treba iskoristiti narednih nekoliko toplih dana i oprostiti se od leta za ovu godinu. Prema sezonskoj prognozi RHMZ očekuje nas malo toplija i malo suvlja jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.6 stepeni, a srednje maksimalne oko 19.1. Mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 37 mm, najavljeno je na sajtu RHMZ.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar