Noć kao vreo fen, pa nagla promena – koliko je ovo opasno?

Zdravlje 04. avg. 202012:35 > 12:46
Podeli:
Foto: Simon Kadula / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko ste noćas loše spavali, na to su možda uticala dva faktora: visoka temperatura i vlažnost vazduha, kao i košava koja je duvala u pojedinim delovima Srbije.

Za nama je vruća noć – u šest časova ujutru u Beogradu, Kragujevcu, Valjevu, Smederevskoj Palanci zabeležena je temperatura od 24 stepena, dok se mnogima činilo i da je makar pet stepeni toplije,

U Novom Sadu, Loznici, Velikom Gradištu izmereno je 23 stepena, dok je  u Nišu, Ćupriji, Kraljevu bilo 22 stepena.

Foto: RHMZ screenshot

Osim dosta visokih temperatura za ovo doba dana, vlažnost vazduha je takođe bila negde i nepodnošljiva – u šest časova u Leskovcu bila je okruglih 100 odsto, u Zaječaru i Požegi 94%, Somboru 83%, Loznici 78%.

Košava koja je duvala u određenim delovima Srbija bila je vruća, pa se negde stvarao i „efekat fena“.

Ovakvo vreme ima loš uticaj na zdravlje većine. Visoka vlažnost vazduha utiče na promenu raspoloženja, srčani bolesnici se žale na gušenje i teskobu u grudima, a asmatičari na otežano disanje. Oni koji pate od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska, mogu imati glavobolje, vrtoglavice i nesanicu. Ako dođe do naglog pada krvnog pritiska, javlja se pospanost.

Pročitajte još:

Kada su i temperature i vlažnost vazduha visoki, dolazi i do poremećaja termoregulacije – procesa znojenja. Znoj je zapravo način da se telo oslobodi toplote kada su temperature napolju veće od temerature našeg tela. Taj proces je poremećen kada je vlažnost visoka, jer ne dolazi do isparavanja znoja – a posledice teško padaju mnogima.

Ipak, Srbiju uskoro očekuje promena vremena, i to već danas.

„Danas posle podne, uveče i noću na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda, grada, olujnog vetra i obilnih pljuskova, koje će se sutra intenzivirati na širem području, naročito u centralnoj i južnoj Srbiji“ navedeno je u meteorološkom upozorenju na sajtu RHMZ-a.

Očekuje se da će temperatura drastično opasti – u sredu će najviša dnevna biti 24 stepena. Zbog nagle promene vremena, hroničnim bolesnicima se savetuje dodatni oprez.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar