rukavice; zaštitna oprema
Foto: Luke Townsend / Zuma Press / Profimedia

Uprkos tome što su slučajevi zaraze koronavirusom putem površina retki, ipak treba pripaziti šta dodirujemo. Doktor Kenet Peri je otkrio koje površine on nikad ne pipa, odnosno u kojim slučajevima uvek pere ruke.

Utvrđeno da je verovatnoća prenosa kovida 19 putem površina retka, zato danas malo ko i dalje nosi zaštitne rukavice. Ali, postoje neke površine koje su rizične po zdravlje, jer se na njima nakuplja mnogo bakterija.

Lekar Kenet Peri je za „Eat this“ otkrio šta on lično izbegava da dodiruje i kada obavezno pere ruke.

Kvake od vrata

Kao površina koja dolazi u kontakt sa mnogo različitih ljudi, kvake nose visok rizik za prenos bilo koje bolesti. Poznato je da se baš preko njih ljudi često zaraze virusom gripa. Dobra je praksa da operete ruke ili ih barem dezinfikujete nakon ulaska ili izlaska sa javnog mesta.

Maske

Ako dodirnete masku, prljavštine na vašim rukama zapravo mogu da je oštete i smanje njenu efikasnost. Takođe postoji mogućnost da virusne čestice i dalje žive na površini maske. Ako dodirnete ove čestice, one mogu da ostanu na vašim rukama, kojima zatim možda dodirnete nos ili oči. Zbog toga se preporučuje da masku skidate samo kada ste u stanju da operete ruke.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Daljinski upravljači u hotelima

U hotelskoj sobi, daljinski upravljač je jedan od najčešćih izvora kontaminacije. Iako je rizik za prenos kovida 19 nizak, rizik od prenosa drugih virusa i bakterija prethodnih gostiju čini daljinski upravljač predmetom koji treba dezinfikovati pre upotrebe.

Pročitajte još:

Slamčice i čaše drugih osoba

Rizik od prenosa kovida 19 je mnogo veći ako dođete u kontak sa oralnim sekretom osobe koja ima bolest. Slamčice i čaše sadrže visoku koncentraciju ovih sekreta na sebi. Dobra je preporuka da nikada ne delite slamčice ili čaše sa drugima, a to posebno nije preporučljivo tokom pandemije.

Iskorišćene maramice

Tokom sezone prehlade i gripa vrlo je uobičajeno korišćenje maramica. Dobra je praksa baciti ih odmah, a nakon toga oprati ruke kako biste smanjili kontaminaciju. Ako slučajno pokupite maramicu ili salvetu koje su možda korišćene u ove svrhe, neophodno je što pre oprati ruke.

Najzad, lekar savetuje da učinite sve što je u vašoj moći da sprečite da se kovid 19 širi: nosite masku za lice, testirajte se ako mislite da imate koronavirus, izbegavajte gužve (i kafiće i kućne zabave), praktikujte socijalno distanciranje, redovno perite ruke, dezinfikujte površine koje često dodirujete.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar