Šta ako dođeš u kontakt sa zaraženim posle prve doze vakcine

Podeli:
vakcina korona
Foto: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW

Tek dve doze vakcine protiv korone garantuju solidnu zaštitu od kovida 19. Naučnici upozoravaju da je potrebno da prođu dve nedelje od druge doze da bismo stvorili imunitet, da smo ranjivi i podložni zarazi posle samo jedne doze i da je zato najavljeno ukidanje karantina samo za one potpuno vakcinisane.

Osobe koje su u potpunosti vakcinisane protiv koronavirusa, to trenutno znači sa dve doze vakcina Fajzer/Biontek ili Moderna, ne moraju u karantin ako su bili izloženi virusu, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To ne znači da bi trebalo da prestanu da preduzimaju mere predostrožnosti, saopštio je CDC u ažuriranim smernicama. Jednostavno, nije neophodno da budu u karantinu, prenosi CNN.

Pročitajte još:

Potpuno vakcinisane osobe koje ispunjavaju kriterijume više neće biti u karantinu nakon izlaganja nekome ko ima kovid 19″, rekao je CDC u ažuriranim smernicama o vakcinaciji, a prenosi N1.

„Vakcinisane osobe izložene nekome za koga postoji sumnja ili je potvrđen kovid 19 ne treba da budu u karantinu ako ispunjavaju sve sledeće kriterijume“, dodao je CDC.

„Moraju biti u potpunosti vakcinisani i da prođe najmanje dve nedelje od vakcinacije, jer je toliko potrebno da se izgradi pun imunitet.“

Ali CDC takođe kaže da se zaštita može smanjiti ili „potrošiti“ nakon tri meseca, tako da osobe koje su se poslednji put vakcinisale pre tri meseca ili duže od toga trebalo bi da budu u karantinu ako su bile izložene virusu nakon navedenog perioda. Takođe bi trebalo da budu u karantinu ako pokažu simptome bolesti.

Podsetimo, podaci za Fajzerovu vakcinu kažu da je jedna doza, nakon otprilike dve nedelje od primanja, efikasna više od 80 odsto. Klinička ispitivanja ruske vakcine Sputnik V pokazuju da je ona efikasna 69,3 odsto nakon prve vakcinacije. S druge strane, za kinesku vakcinu Sinofarm nema podataka o efikasnoti jedne doze.

Zato naučnici ističu da je, kao i sa mnogim drugim vakcinama, i kod korone neophodno primiti obe doze da bismo bili što bolje zaštićeni, posebno jer nas vakcina ne štiti od virusa, već od težih oblika bolesti.

Studije pokazuju da su antitela posle prve doze kratkog daha, kao i da tek druga doza pojačava B i T memorijske ćelije koje nas na duže čuvaju od bolesti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar