Da li bi omikron soj mogao da bude kraj pandemije?

Zdravlje 01. dec. 202109:39 > 09:40
Podeli:
omikron
Omikron soj, Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

Omikron soj otkriven je u Južnoj Africi i nakon toga javlja se sve više informacija upravo iz ove zemlje koje tvrde da ovaj soj uzrokuje blaže simptome, kao što su glavobolja i umor. I lekari iz tih predela navode da omikron ne dovodi do hospitalizacije ili smrti, pa se postavlja pitanje - da li bi ovaj soj, od kojeg su lekari u startu strahovali zbog velikog broja mutacija, zapravo mogao da zaustavi pandemiju.

Nemački epidemiolog, profesor Karl Lauterbah je izjavio kako bi omikron zapravo mogao da se pokaže kao božićni poklon – pod uslovom da su njegove posledice zaista blaža klinička slika, te da postoji šansa da bi to moglo ubrzati kraj pandemije koja traje već skoro dve godine. Iz Južnoafričkog lekarskog udruženja tvrde da soj uzrokuje blaže simptome, poput glavobolje i umora, kao i da nije doveo ni do jedne hospitalizacije ili smrti.

Veliki broj mutacija bi mogao da znači da je virus optimizovao svoju zaraznost i da bi mogao da bude manje smrtonosan. To bi bilo u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa, rekao je Lauterbah.

Ipak, treba napomenuti da je prosečna starost stanovništva u Južnoj Africi znatno niža nego u Evropi pa bi i to moglo biti objašnjenje za manji broj hospitalizovanih.

„Slažem se s njim, to i sam govorim. Ako je istina ovo što nam govore lekari iz JAR-a i ako se isto pokaže i na beloj rasi, jer postoje i rasne razlike u odgovoru na infekciju, te ako budu obolevali mlađi s blažim kliničkim slikama, to je znak da se uspostavlja ravnoteža između virusa i čoveka. I to bi mogao biti kraj pandemije pod uslovom da se, kao što sam naveo, razbolevaju mlađi s blagim simptomima“, rekao je hrvatski infektolog Bruno Baršić za Index.hr.

Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog, ipak je oprezna kada govori o novim mutacijama virusa.

„Niko u ovom trenutku ne može da kaže da se omikron soj korone lakše širi, niti da daje težu kliničku sliku. Soj je stigao iz Južne Afrike gde je samo 24 odsto vakcinisanih građana. Ne zaboravimo da postoji i beta varijanta korone, takođe je stigla iz Afrike, a proširila se u nekolicini zemalja sveta i nigde nije postala dominantna. Kakva god da je nova mutacija, moramo nastaviti da nosimo maske i držimo se na distanci. Ljudi su se u Srbiji veoma opustili i to je zabrinjavajuće“, rekla je prof. dr Jovanović za Nova.rs.

***
Bonus video: Vakcina Moderna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar