Foto: Nova.rs

Beograđanka Bojana Petrović je nakon primljene dve doze "Sinofarma" odlučila da i treća buster doza bude kineska. Mesec dana kasnije proverila je antitela.

„Treću dozu Sinofarma primila sam 13. septembra, a 12. oktobra sam se testirala. Kažu da bi posle dva meseca tek trebalo da raste, ali ja već sad, kako se ispostavilo, imam skoro 5000, a granica je 80“, priča Bojana, koja je Elisa test radila u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Test Foto: Privatna arhiva

Nakon dva „kineza“ ljudi se većinom opredeljuju za Fajzer, jer se pokazalo da nakon buster doze broj antitela skače u hiljadama. Za razliku od „sumanuto visokih“ antitela posle Fajzerove vakcine, za kinesku je poznato da daje kasniji serološki odgovor nego druga cepiva. Međutim, Bojana je odlučila da i treća doza bude Sinofarm.

„Dugo sam razmišljala koju bi vakvinu trebalo uzeti za treću dozu. Radila sam test pre nego što je trebalo da primim i kad se ispostavilo da je već sve kako treba, onda nisam htela da „mešam““, objašnjava.

Test Foto: Privatna arhiva

 

„Nakon treće doze Sinofarma osobama do 65 godine nivo antitela se povećava četiri puta, a kod osoba iznad 65 dva puta – ova informacija stoji zvanično na sajtu kineske agencije za lekove“, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Razmatrajući mešanje vakcina, direktorka RFZO kazala je da je zvanična preporuka SZO je da se ne mešaju vakcine, ali, kako kaže, ostajaće zaštita i ništa se neće desiti čak i ako se vakcine mešaju, te da je najvažnije da se dobije treća doza.

Imunolog, dr Borislav Kamenov takođe smatra da treća doza treba da bude ista vakcina primljena u prethodne dve.

Pročitajte još:

„Mi smo i ranije, kad smo vakcinisali decu, insistirali na tome da revakcina bude od istog proizvođača, tako da ja preporučujem da treća doza bude ista vakcina“, rekao je dr Kamenov nedavno za Nova.rs.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović je, ipak, nakon dve doze kineskog Sinofarma, za treću izabrao Fajzerovu vakcinu, a dr Dragan Miljković, lekar opšte prakse smatra da u slučaju Sinofarma, izbor treće doze treba da se bazira na godinama i opštem zdravstvenom stanju osobe.

„Topla preporuka za sve one kojima je prošlo šest meseci od revakcinacije je da prime treću dozu. Ako su prva i druga doza bile kineski Sinofarm, a osoba je mlađa od 60-65 godina, moja preporuka je da treća doza bude Fajzer ili AstraZeneka, koje su se pokazale da grade dobar odbrambeni mehanizam. Ako je osoba starija od 65, preporuka je da i treća doza bude Sinofarm, jer nema ozbiljnih reakcija. Ona sporije pravi antitela, ali po nekim procenama ima trajniji imuni odgovor“, kaže dr Miljković.

***
Bonus video: Vakcina Moderna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram