nove vakcine
Foto: Karen Ducey / Getty images / Profimedia

Medicina i nauka stalno napreduju, a sada još brže zbog pandemije korone, pa se sve češće pominju nove vakcine koje su namenjene i za borbu protiv kovida i za mnoge druge opasne bolesti.

3 u 1 vakcina

Kompanija Moderna radi na sasvim novoj vakcini koja će biti efikasna i protiv korone i protiv gripa, ali i protiv respiratornog sincicijalnog virusa. Istraživanje nove vakcine je još uvek u toku, ali već daje veliku nadu svima nama jer vodi ka životu bez maski.

Naime, kompanija Moderna nedavno je objavila da razvija jednu kombinovanu vakcinu koja će zapravo biti dodatna buster doza za kovid i zaštita od virusa gripa, a da će naknadno ta vakcina biti modifikovana da deluje i protiv respiratornog sincicijalnog virusa, ali i drugih respiratornh bolesti. Davaće se kao sezonska vakcina, prenosi Rojters.

Inače, ova kompanija sprovodi klinička istraživanja vakcine protiv respiratornog sincicijalnog virusa za starije osobe dok ujedno istražuje kombinaciju vakcina protiv korone i gripa.

U međuvremenu je stigla vest i da će kliničko ispitivanje kombinivanih vakcina početi u narednih šest do 12 meseci.
Pored toga, i kompanija Novavaks je najavila studije koje će testirati kombinovanu vakcinu protiv gripa i korone.

DNK vakcine

Takozvana ZyCoV-D vakcina iz Indije prva je u nizu DNK vakcina za različite bolesti koje prolaze klinička ispitivanja širom sveta, prenosi prestižni časopis Nature.

U Indiji je odobrena nova vakcina protiv kovida koja koristi kružne niti DNK za jačanje imunološkog sistema protiv virusa SARS-CoV-2. Istraživači su pozdravili vesti da će prva DNK vakcina za ljude dobiti odobrenje za ceo svet i kažu da bi mnoge druge DNK vakcine uskoro mogle da budu spravljene.

U kliničkim ispitivanjima je utvrđeno da vakcina ZiCoV-D, koja se daje pod kožu, ali bez injekcije, štiti 67 odsto od simptomatskog kovida 19 i verovatno će početi da se primenjuje u Indiji ovog meseca. Iako efikasnost nije naročito visoka u poređenju sa drugim korona vakcinama, vrlo je značajno to što je u pitanju DNK vakcina, kažu istraživači.

Kako kaže Piter Ričmond, pedijatrijski imunolog sa Univerziteta Zapadne Australije u Pertu, to je zaista važan korak napred u borbi sa kovidom.

„To pokazuje da imamo drugu klasu vakcina koje možemo da koristimo. Desetak DNK vakcina protiv kovida je širom sveta u fazi kliničkih ispitivanja, a najmanje isto toliko je u ranijim fazama razvoja“, kazao je Ričmond.

On je istakao i da se DNK vakcine takođe razvijaju za mnoge druge bolesti.

„Ako se DNK vakcine pokažu uspešnim, to je zaista budućnost vakcinologije jer su jednostavne za proizvodnju“, kaže Šahid Jamel, virusolog sa Univerziteta Ašoka u Indiji.

Pročitajte još:

Vakcina ZiCoV-D sadrži kružne niti DNK poznate kao plazmidi, koji kodiraju spajk protein SARS-CoV-2. Kada plazmidi uđu u jezgra ćelija, pretvaraju se u mRNK, koja putuje do citoplazme ćelije i prelaze u sam spajk protein. Imunosistem tada reaguje protiv proteina i proizvodi imunološke ćelije koje mogu da očiste buduće infekcije. Plazmidi se obično degradiraju u roku od nekoliko nedelja do meseci, ali imunitet ostaje.

I DNK i RNK vakcine su u razvoju od 1990-ih, kaže dr Dejvid Viner sa instituta u Filadelfiji. Izazov za DNK vakcine je što moraju da stignu sve do ćelijskog jezgra, za razliku od RNK vakcina, koje samo treba da dođu do citoplazme. Zbog zahtevnije procedure, DNK vakcine su do sada bile korišćene samo na životinjama, poput konja.

Ali dr Ričmond očekuje da će se pojaviti još mnogo DNK vakcina za bolesti za koje trenutno ne postoje vakcine.

Vakcina kao sprej za nos

Vakcina protiv kovida u obliku spreja za nos mogla bi da bude dostupna na jesen 2022. godine nakon kliničkih testova, rekao je nedavno direktor Vektora, ruskog Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju, Rinat Maksjutov.

„Mnoge laboratorije širom sveta rade na vakcini u obliku kapi za nos, ali se zasad testiraju na laboratorijskim životinjama.

Pošto su potrebna klinička testiranja, mislim da će vakcina u vidu spreja za nos biti dostupna sledeće jeseni“, rekao je Maksjutov, a preneo TASS.

Prema ranijim izveštajima, ruski Gamaleja centar planira da počne testiranja ove vrste vakcine krajem 2021. godine ili početkom 2022, kao i da je registruje sledeće godine.

Vektor centar takođe razvija vakcinu u obliku kapi za nos.

Ove vakcine u obliku spreja deo su nove generacije cepiva na kojima rade naučnici.

Sve vakcine koje su do sada proizvedene protiv korone jesu u obliku injekcije. One podstiču naš imunski odgovor uz pomoć antitela i T i B ćelija, koji pamte kako da se bore protiv korone u slučaju da on ponovo nekad uđe u naše telo. Sada, da bi proces vakcinacije bio i jednostavniji i brži, bez eventulanih nuspojava, naučnici pokušavaju da stvore nove vakcine u obliku spreja, što bi moglo da iskoreni koronu sa Zemlje.

Naime, svrha takvog preparata je da podstakne imunski odgovor baš na mestu gde virus ulazi u naše telo – u nosu. Ove vakcine su osmišljene da podstaknu i stvaranje antitela i T-ćelija u nosnoj šupljini.

Kapsule i tablete

Za razliku od sadašnjih vakcina koje podstiču imunski odgovor da stvara antitela i bori se protiv spajk proteina korone, nove vakcine u obliku tableta i pilula ciljaju i taj spoljašnji spajk proitein, i mnogo stabilniji unutrašnji protein, što pokreće antitela i memorijske ćelije da se bore protiv korone.

Cilj je da se stvori dugotrajnija zaštita od korone, ali i od mutiranih sojeva.

Nova generacija vakcina budi nadu da je pred nama efikasniji i brži način da se rešimo korone, posebno jer bi one u obliku spreja ili pilule bilo lakše i brže i transportovati i primeniti na velikom broju ljudi. One bi mogle da se drže na sobnoj temepraturi, a i ne bi nam trebalo medicinsko osoblje da ih aplikuje, zaključuju na sajtu HealthLine.

Pored toga, dobro u svemu ovome što nas je zadesilo s pandemijom korone je što su naučnici, tragajući za što efikasnijim rešenjem za koronu, došli do brojnih važnih otkrića, među kojima su i nove vakcine, koja će biti lek za mnoge druge bolesti, do sada neizlečive.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO:

Komentari

Svi komentari (0)