rnk vakcine treća doza
Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je Kriznom štabu davanje treće doze vakcine protiv korone, uz napomenu da ta treća doza bude RNK vakcina. Stoga je dobro podsetiti se šta su to zapravo RNK vakcine.

Kako se navodi u saopštenju Komiteta, treća doza vakcine protiv korone treba da dođe najmanje šest meseci nakon primanja druge doze, kao i da to treba da bude RNK vakcina, poput Fajzerove i Modernine, koja bi trebalo da stigne u Srbiju u oktobru.

Šta je RNK

Ribonukleinska kiselina (RNK) nosilac je informacije koja našim ćelijama govori kakve će proteine da stvori. Upravo pomoću proteina dešavaju se svi procesi u ćeliji. Procenjuje se da ljudska ćelija sadrži od 5.000 različitih RNK molekula koji joj daju informacije o tome kakvi proteini treba da se stvore.

RNK koja se nalazi u Fajzerovoj i Moderninoj vakcini protiv koronavirusa sadrži uputstvo za ćeliju po kojem ona može da proizvede S protein koronavirusa. Zašto je taj protein važan?

Početkom pandemije, kineski naučnici su uspeli da izoluju uzorke virusa SARS-CoV-2 i utvrde njegov genetski kod.  Odatle smo saznali za sva uputstva koja virus koristi za stvaranje različitih proteina. Tu spadaju i šiljci koronavirusa – njegovi S proteini (spike proteins – proteini šiljka). Proteini šiljaka su strukture koje virus koristi za prodiranje u ćelije i inficiranje celog organizma.

S proteini su takođe ključni za delovanje RNK vakcina. Naučnici su u stanju da naprave sintetičku RNK u laboratoriji, koja nosi informaciju za stvaranje S proteina koronavirusa. Koristeći ovu sintetičku RNK, možemo da pokrenemo procese koji stvaraju S proteine u našim sopstvenim ćelijama.

Jednom kada se proizvede, S protein se lepi za površinu naših ćelija i pokreće odgovor našeg imunološkog sistema. Taj imunološki odgovor će se pokrenuti i svaki sledeći put kada dođemo u kontakt sa koronavirusom.

Ako jednostavno sami sebi ubrizgamo RNK, enzimi u našem telu bi je razgradili pre nego što je mogla da uđe u naše ćelije. Iz tog razloga je RNK koja ulazi u telo putem vakcine, pohranjena u lipidnim nanočesticama koje štite RNK, sprečavajući je da se razloži i pomažu joj da je naše ćelije prihvate.

Pročitajte još:

RNK vakcine takođe imaju bezbednosne prednosti. Sintetička RNK ne može da izazove bolest –  proizvodnja S proteina virusa u našim ćelijama sama po sebi ne može da pokrene infekciju. Sama RNK se razgrađuje normalnim procesima u našim ćelijama, pa se ionako ne zadržava dugo u njima.

Ne može da nam menja DNK

Poput vakcinacije za mnoge bolesti, i u slučaju RNK vakcina protiv kovida 19, potrebne su dve doze. Imunološki odgovor tela, kada se suoči sa S proteinom koronavirusa, jeste stvaranje antitela i memorijskih ćelija. To pomaže telu da brzo reaguje ako uoči virus sledeći put. Višestruke doze vakcine povećavaju količinu stvorenih memorijskih ćelija, što znači brži i efikasniji odgovor ako naiđemo na virus.

Međutim, koliko god se naučnici trudili da objasne koliko su vakcine, među njima i RNK vakcine, značajne, uvek se nađu oni koji sumnjaju u sve. Zato je imunološkinja Emina Milošević za portal Nova.rs objašnjavala koliko je ova vakcina bezbedna i zašto je nemoguće da menja naš DNK, kako su navodili pojedini teoretičari zavera.

Naime, vakcina protiv korone radi tako što telu daje uputstvo da proizvodi protein koji se nalazi na površini virusa SARS-cov-2. Naš imunosistem onda nauči da prepozna i stvara antitela protiv tog proteina. Nikakvog dodira sa našim DNK tu nema.

„Jednostavno je hemijski nemoguće da RNK vakcina menja naš DNK. RNK je takva da ne ulazi u jedro gde je naš DNK. RNK vakcina ima te modifikacije da prosto izgleda najnormalnije kao naša RNK. Sastojci te RNK su iste baze od kojih naše ćelije prave našu sopstvenu RNK. U pitanju je samo redosled četiri slova koja se koriste za šifrovanje proteina. To je kao kad imate lego kockice u četiri boje, pa ih složite određenim redom. Onda, recimo, dobijete šifru za kolagen, pa za hemoglobin, i tako isto i za protein virusa“, kazala je imunološkinja Emina Milošević.

Još jedna laž se u međuvremenu isplela oko RNK vakcina, a to je da one mogu da izazovu kovid 19. Zašto to ne može biti istina, govorila je biohemičarka Sanja Vujčić.

„To je već teška budalaština i širenje neopravdanog straha. mRNA vakcine sadrže samo jedan protein koronavirusa – spajk protein. Sam, bez virusa, protein ne može da uzrokuje koronu jer virus kao i svaki organizam funkcioniše kao celina. Ako izolujete miozin iz mišića čoveka, pa ga ubacite u ćeliju, ta ćelija neće dobiti sposobnost da trči, kao što vi to možete zahvaljujući miozinu mišića. Takođe, ukoliko se osoba zarazi nakon primanja vakcine jer je došla u kontakt sa virusom pre završetka perioda razvoja imuniteta kovid 19 nije izazvala mRNA vakcina, već koronavirus koji ne potiče iz vakcine.“

S druge strane, do sada se pokazalo da RNK vakcine najbrže razvijaju antitela i stvaraju odličnu zaštitu protiv kovida, pre svega težih oblika bolesti, te se i ranije pominjalo da bi one mogle da budu treća, takozvana buster doza za one koji posle preležanog kovida ili od drugih vakcina, recimo, kineske nisu razvili jak imunitet na kovid.

Pritom, kako stoji na sajtu Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, RNK vakcine nisu nove jer su se koristile ranije protiv, recimo, gripa i zika virusa, ali iznova privlače pažnju budući da se prave u laboratoriji drugačije od tradicionalnih vakcina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BOPUS VIDEO: Delta soj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare