Srpski imunolog razbija najveću zabludu o RNK vakcini

Zdravlje 05. jan. 202119:08 > 19:22
Podeli:
Vakcina
Foto: Marco Passaro / PA Images / Profimedia

Vakcina protiv virusa korona treba da bude dugoočekivano svetlo na kraju tunela u koji nas je uvukla pandemija, ali uprkos tome i dalje je mnogo onih koji imaju sumnje, posebno oko RNK vakcine. Imunolog Emina Milošević za portal Nova.rs objašnjava koliko je ova vakcina bezbedna i zašto je nemoguće da menja naš DNK.

Vakcina protiv korone radi tako što telu daje uputstvo da proizvodi protein koji se nalazi na površini virusa SARS-cov-2. Naš imunosistem onda nauči da prepozna i stvara antitela protiv tog proteina. Nikakvog dodira sa našim DNK tu nema.

„Jednostavno je hemijski nemoguće da RNK vakcina menja naš DNK. RNK je takva da ne ulazi u jedro gde je naš DNK. RNK vakcina ima te modifikacije da prosto izgleda najnormalnije kao naša RNK. Sastojci te RNK su iste baze od kojih naše ćelije prave našu sopstvenu RNK. U pitanju je samo redosled četiri slova koja se koriste za šifrovanje proteina. To je kao kad imate lego kockice u četiri boje, pa ih složite određenim redom. Onda, recimo, dobijete šifru za kolagen, pa za hemoglobin, i tako isto i za protein virusa“, kaže imunolog Emina Milošević.

Pročitajte još:

Doktorka ističe da je, da ne bi bilo nedoumica, vrlo važno biti otvoren, i o sastojcima i o eventualnim nuspojavama, koje su uobičajene kod svake vakcine.

„Treba reći transparentno koji su sastojci vakcine. I jeste da Fajzerova i Modernina vakcina mogu da izazovu alergijske reakcije, Amerikanci su transparentni, ali to se dešava jednom čoveku na milion ljudi“, zaključuje doktorka i dodaje da ni druge vakcine, koje nisu RNK, ne mogu da utiču na naš DNK.

Naime, RNK koji se nalazi u Fajzer i Moderna vakcinama protiv koronavirusa sadrži uputstvo za ćeliju po kojem ona može da proizvede S protein koronavirusa.

rnk vakcina dnk
Foto: Slađana Đermanović / Nova.rs

Početkom pandemije, kineski naučnici su uspeli da izoluju uzorke virusa SARS-CoV-2 i utvrde njegov genetski kod. Odatle smo saznali za sva uputstva koja virus koristi za stvaranje različitih proteina. Tu spadaju i šiljci koronavirusa – njegovi S proteini (spike proteins – proteini šiljka). Proteini šiljaka su strukture koje virus koristi za prodiranje u ćelije i inficiranje celog organizma.

S proteini su takođe ključni za delovanje RNK vakcina. Naučnici su u stanju da naprave sintetičku RNK u laboratoriji koja nosi informaciju za stvaranje S proteina koronavirusa. Koristeći ovu sintetičku RNK, možemo da pokrenemo procese koji stvaraju S proteine u našim sopstvenim ćelijama.

Jednom kada se proizvede, S protein se lepi za površinu naših ćelija i pokreće odgovor našeg imunološkog sistema. Taj imunološki odgovor će se pokrenuti i svaki sledeći put kada dođemo u kontakt sa koronavirusom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar