Život u Švedskoj: 33 dana odmora, zabranjeno ime Ikea

Putovanja 22. sep. 202016:11 > 09:27
Podeli:
Švedska
Foto: Anna Yu / Alamy / Profimedia

Radni dan se u ovoj skandinavskoj zemlji završava u 17 sati, nakon čega su kancelarije sasvim prazne. Prosečan Šveđanin ima 33 dana godišnjeg odmora, a zanimljivo je i da se pre ulaska u kuću svi izuvaju.

Švedska je zemlja Volva, Ikee, Minecrafta i mnogih drugih omiljenih nam stvari, ima besplatno školstvo, odličan zdravstveni sistem, čist vazduh i netaknutu prirodu. Zbog svega toga mnogi se odluče na život u Švedskoj, koja je prilično neverovatna zemlja.

* Švedska je prva zemlja u Evropskoj uniji po broju patenata i tamo mnogo se ulaže u digitalnu tehnologiju. Neki od patenata uključuju izum pejsmejkera i ovsenog mleka, pišu na sajtu Factretriever.

* Šveđani su jako orijentisani na očuvanje okoline i samo jedan odsto smeća se odlaže, a čak 52 odsto se koristi za proizvodnju energije, a 47 odsto se reciklira. Štaviše, kompanije koje se bave proizvodnjom energije iz otpada uvoze otpad iz okolnih zemalja.

Pročitajte još:

* Hijerarhija se u ovoj zemlji ne naglašava – politika kompanija je da se svi zaposlenici međusobno oslovljavaju imenima, a čak i učenici profesore ne oslovljavaju titulama.

* Privatni prostor ovde se izuzetno poštuje – nemojte da pokušavate da započnete razgovor sa strancem dok, na primer, čekate autobus.

* Pitanja vezana za privatni život, ranije poslove i porodicu smatraju se izrazito nepristojnim.

* Pronaći stan u Švedskoj je neverovatno teško, a najteže u Stokholmu. Ljudi su godinama na listama čekanja, a cene nekretnina su astronomske. Jedina je uteha u tome što su stanovi za najam uglavnom u dobrom stanju.

* Šveđani nisu ljubitelji gotovine i kreditnim karticama plaćaju čak i vrlo male iznose. Treba znati da ponegde gotovinu čak i ne primaju.

* Za stolom uvek postoji poseban nož za maslac napravljen od drveta i plastike. Dele ga svi za stolom i važno je poštovati „redosled mazanja“.

* Cipele u kojima hodate po ulici ostaju ispred kućnih vrata, a nošenje cipela po stanu izrazito je nepristojno. Zbog toga svi paze na izgled svojih čarapa.

* Uobičajeni radni dan završava u 17 sati nakon čega su kancelarije sasvim prazne. Roditelji male dece odlaze ranije kako bi ih pokupili u vrtiću i školi, a pošto se to podrazumeva, nema ni potrebe posebno naglašavati šefu…

* Jedna od najvažnijih poslovnih tradicija je takozvana fika – pauza za kafu s kolegama. Nepristojno je piti kafu sam, kao i odgovarati na službene mejlove dok fika traje.

* Oba roditelja novorođenčadi imaju ukupno 480 dana odsustva. Oboje treba da provedu tri meseca s detetom, a ostatak odsustva mogu da rasporede međusobno kako žele. Vreme s detetom smatra se tamo normalnim i poželjnim.

* Prosečan Šveđanin ima 33 dana godišnjeg odmora.

* Vreme za porodicu izuzetno je važno, zbog čega Šveđani nastoje da rade šest sati dnevno.

* Pre davanja imena detetu ime mora da odobri državna agencija tokom prva tri meseca detetovog života. Imena poput „Metallica“ i „Ikea“ su zabranjena, na sreću po male Šveđane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar