Za trajekt do grčkih ostrva neophodan popunjen upitnik

Putovanja 07. jun. 202114:52
Podeli:
Trajekt
Foto: Ira Budanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Za putovanje na neko od grčkih ostrva trajektom ili brodom potrebno je, uz posedovanje svih dokumenta neophodnih za prelazak granice, pre ukrcavanja popuniti i jedan upitnik sa osnovnim informacijama ili to prethodno učiniti onlajn.

Pre nego što se putnici ukrcaju na trajekt, prilikom kupovine karte, treba da popune upitnik koji mogu dobiti od osoblja, objavila je grčka agencija Nikana Travel. Ukoliko neko ne želi da gubi vreme na popunjavanje upitnika, može ga popuniti onlajn i sačuvati u telefonu ili odštampati.

Elektronsko popunjavanje formulara omogućeno je od 4. juna, putem sajta sea.travel. U upitniku je potrebno upisati ime trajekta, kompaniju i u koliko sati je neko planirao ukrcavanje na trajekt.

Ukoliko niste sigurni kojim trajektom ćete putovati do ostrva, kao i na koji polazak ćete stići, savetujemo vam da upitnik popunite na licu mesta, kažu u Nikani Travel.

Inače, strani državljani od danas, 7. juna u Grčku mogu da uđu i sa takozvanim brzim antigenskim testom. Tu odluku donele su danas zdravstvene vlasti u Grčkoj.

Međutim, rezultat brzog testa priznaće se samo ako je unet u digitalni sertifikat koji je odobrila EU.

Dakle, uslov je da elektronski sertifikat bude izdat od referentne ustanove iz zemlje iz koje se dolazi. Da li će to važiti i za građane Srbije ostaje da potvrde naše referentne ustanove.

Građanima Srbije od 12. maja dostupan je digitalni zeleni sertifikat, odnosno objedinjena digitalna potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv korone i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

Za ulazak u Grčku srpskim državljanima i dalje je potrebno da predhodno popune elektronski obrazac prijave – PLF, preko sajta www.travel.gov.gr, najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku, zatim dokaz o imunizaciji i to u formi potvrde vakcinacije bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Ako nisu vakcinisani, moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ukoliko su preboleli koronavirus, treba da daju na uvid potvrdu da su bolovali od kovida u periodu od 2 do 9 meseci pre dolaska. To potvrđujue tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim im je virus dijagnostikovan.

Komentari

Vaš komentar