Šta treba da znate pre nego što krenete u Portugal

Putovanja 22. apr. 202121:32 > 21:38
Podeli:
Portugal
Foto: Shutterstock

Kad se vratite iz Portugala, budite uvereni da će vas oni koji su bili nekad pre vas pitati jeste li obišli Sintru. Ovaj čudesni grad prepun je još čudesnijih palata iz kojeg se može videti i mesto koje se ne sme zaobići, piše punkufer.dnevnik.hr.

Beskrajne peščane plaže, dvorci, palače, izvrsna klima, morske delicije, predivni gradovi – sve su to stvari koje čine Portugal izuzetno popularnom i poželjnom destinacijom. Ali, pre samog odlaska, nije loše naučiti neke stvari o mestima i gradovima koje ćete vrlo verovatno posetiti putem…

U Lisabonu zaboravite na kolica

Portugal
Lisabon Foto: Shutterstock

Ako ste odlučili da s malim detetom krenete put glavnog grada, možda to i nije najbolja ideja. Jeste, grad je zabavan, siguran i sjajan za istraživanje, ali je jako, jako brdovit, pa neće imati problema samo oni s dečijim kolicima, već i svi koji su u lošijoj kondiciji. Imajte na umu kako se jedan od najpoznatijih kvartova zove „Bairro Alto“, što bismo doslovno mogli prevesti kao visoka četvrt, a prepun je stepenica. Ipak, ako ste odlučili ići, srećom, postoje i nosiljke za manju decu.

Nemojte propustiti Pomorski muzej u Belemu

Portugal
Foto: Shutterstock/Gen_Shtab

Belem je vremenom postao lisabonska četvrt, a isplati se posetiti ga i da u njemu samo uživate u pogledu na more. Ipak, tu se smestio i Pomorski muzej (Museu de Marinha). Ovde ćete naučiti sve važno o avanturama Vaska da Game i ostalih portugalskih istraživača, a u njemu se čak i nalaze artefakti s da Gaminih putovanja. Svaki zaljubljenik u istoriju, uživaće u brojnim pomorskim mapama i globusima smeštenim delom muzeja.

Lisabonski tramvaji znaju da budu prekrsani

Portugal
Lisabon Foto: Shutterstock

Kako će biti nakon pandemije ne znamo, ali jedna od zaštitnih slika grada, legendarni žuti tramvaji, znaju biti prilično krcati, što s obzirom na brdovitost grada, ne treba uopše da čudi. Prazni tramvaji su retkost i pravo čudo, tako da, ako se odlučite za tramvaj, pripremite se na gužvu.

Posetite Sintru na sunčan dan

Portugal
Foto: Shutterstock

Kad se vratite iz Portugala, budite uvereni da će vas oni koji su bili nekad pre vas pitati jeste li obišli Sintru. Ovaj čudesni grad prepun još čudesnijih palata iz kojeg se može videti i okean mesto koje se ne sme zaobići. Maorska zidina, palata Pena, palata Quinta de Regaleira oduzimaju dah, a posetu vam jedino može malo pokvariti – vreme. Zbog blizine okeana ono je promenjivo, ali pre odlaska proverite prognozu i uverite se da je sunčano, jer u maglovitim pogledima, nećete preterano uživati.

Hladno more na jugu

Ako odlučite da posetite regiju Algarve, mesto na koje odlaze mnogi surferi i gde vas čekaju brojne peščane plaže, nemojte se neugodno iznenaditi temperaturom mora. Naime, preko leta će temperatura teško preći 17, 18 stepeni, a to i nije baš preugodno za plivanje. To i ne treba čuditi, s obzirom na to da Algarve izlazi na okean.

Komentari

Vaš komentar