Šta ako mi ne stigne PLF formular za Grčku?

Putovanja 13. jul. 202107:00
Podeli:
Severna Makedonija granicni prelaz Bogorodica
Severna Makedonija granični prelaz Bogorodica Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Obavezni PLF obrazac je postao glavna tema među turistima koji planiraju letovanje u Grčkoj, posebno među onima koji putuju autobusom, jer vam se do poslednjeg trenutka po glavi mota pitanje: A šta ako ne stigne?

Scena koja se ponavlja u gotovo svakom turističkom autobusu koji vozi za Grčku je mini drama oko PLF formulara, koji je neophodno pokazati na granici. Naime, kad se registrujete na stranici www.travel.gov.grpravilno popunite PLF obrazac, na mejl vam stiže potvrda i obaveštenje da će vam dokument s QR kodom biti poslat u ponoć, baš na dan koji ste uneli kao datum ulaska u Grčku. Kad u formulu uključimo vremensku razliku, to je u 23h prethodne večeri.

Pročitajte još:

Kad putujete avionom to i nije toliki problem, jer ćete pred odlazak na aerodrom znati na čemu ste. Međutim, ako putujete autobusom (ili kolima tempirate tako da stignete ujutru), u trenutku kad je predviđeno da vam PLF stigne, vi ste već uveliko u putu i već ste u panici jer još nemate sve što je potrebno da uđete u Grčku. I nikom nije jasno što to ne može ranije da se pošalje i logično je da želite da predupredite tu situaciju, a jedna od ideja koja se može naći na društvenim mrežama je da se u formular unese raniji datum ulaska od planiranog, kako bi stigao dan ranije. Tu ideju odmah otpišite, jer ćete samo sebi napraviti problem.

„Nikako ne stavljati datum koji nije ispravan“, upozoravaju iz jedne turističke agencije. „Nijednom nam se nije desilo da nekome ne stigne PLF formular na vreme, ali se dešavalo da ljude ne prime na let zato što su stavili raniji datum ili nisu uneli podatke o deci„.

I iz dve druge turističke agencije dobili smo informaciju da se još nije desilo da nekom od putnika PLF ne stigne, te da nekoliko minuta posle 23 svi odahnu kad dobiju kod.

Ukoliko želite da se dodatno osigurate, bolja preporuka je da sačuvate u telefonu i potvrdni mejl koji ste dobili nakon što ste popunili obrazac, da biste imali dokaz da ste vi svoj deo odradili na vreme.

„Pretpostavljamo da bi prihvatili u tom slučaju i potvrdu, ako bi se ispostavilo da nije do putnika, već do nekog tehničkog problema“, kažu iz agencije.

***

Bonus video: Prirodne lepote Crne Gore koje oduzimaju dah

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar