Grcka granicni prelaz Evzoni
Grčka granični prelaz Evzoni Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Toliko se pričalo o korona sertifikatima koji "prolaze" na grčkoj granici, a ispostavilo se da više srpskih turista koji se zapute na letovanje u Grčkoj u startu ima problema zbog jednog drugog papira.

U pitanju je Passenger Locator Form (PLF), koji treba da se skine sa sajta vlade Grčke, popuni i pošalje najkasnije 24 sata pre ulaska u Zemlju. Formular je prilično jednostavan, treba uneti datum, način dolaska, mesto boravka, broj pasoša, kao i neke lične podatke – pogledajte kako da pravilno popunite PLF obrazac.

Već taj deo je, posebno starijim putnicima, bio dodatna komplikacija, pa su agencije uvele detaljno uputstvo za popunjavanje, a u nekima su zaposleni pomagali klijentima i na licu mesta za njih unosili potrebne podatke. Jer, pravilo je jasno – svako ko ulazi u Grčku mora da bude u tom sistemu.

Pročitajte još:

Ispostaviće se da neki nisu to dovoljno ozbiljno shvatili ili nisu detaljno proučili uputstvo u jurnjavi za kovid dokumentima. Ne može da bude greške u koracima, jasno su označena obavezna polja i nećete moći da završite ako ste neko preskočili. Takođe, nakon što popunite PLF za sebe videćete da ima opcija da jedna osoba može popuniti obrazac za celu porodicu ili osobu s kojom zajedno putuje, ali treba imati na umu da niko ne sme da bude izostavljen.

„Grci vrlo obraćaju pažnju na to da li imate PLF. Voleo bih da putnici obrate pažnju, tu moraju uneti i decu, i bebe, sve one koji putuju sa njima. Imali smo nažalost slučajeve da su po nekoj logici roditelji mislili da ne treba, pošto su deca baš mala bila, i vraćeni su sa aerodroma u Beogradu. Sutradan smo im obezbedili nove karte, ali je sve to napravilo dodatni trošak ljudima“, kaže Saša Zarić, vlasnik turističke agencije, koji je u podcastu „Život na srpskom“ pričao o svemu što treba da znaju ljudi koji se ove godine upute u Grčku na letovanje.

Ukoliko idete autobusom, još je važnije da pravilno popunite PLF, jer kad se popunjen formular pošalje, dobije se odgovor da će vam dokument s QR kodom stići u ponoć, na dan koji ste naveli kao datum ulaska u Grčku. Po našem vremenu, to je oko 23 sata uveče, što zna da bude problematično, jer ste, ukoliko putujete autobusom, tad već u putu. Vodič će vas verovatno uveriti da nema razloga za brigu, jer nije bilo slučajeva da nekome ne stigne, ali, ukoliko ste nekog „preskočili“, pitanje je kako će se odvijati situacija.

Samo nemojte da se nadate da „možda neće gledati“ – grčki graničari, uz pasoš i dokument koji potvrđuje da ste vakcinisani ili da ste preležali kovid ili da ste negativni na testu, traže da im na telefonu pokažete i QR kod.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (10)