najpoželjniji pasoš
Foto: imagebroker/Manfred Bail / imageBROKER / Profimedia

U top 10 najmoćnijih pasoša sveta za 2020. godinu nalazi se većina evropskih država. I mada je Srbija daleko od najpoželjnijeg pasoša na svetu, ipak je ispred, recimo, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Passport Index objavio je podatke za novu najmoćniju putovnicu na svetu rangirajući 193 članice Ujedinjenih nacija prema broju zemalja u koje mogu slobodno da uđu bez traženja vize, odnosno u kojima se viza može dobiti odmah po dolasku.

Prošlogodišnji pobednik Japan spustio se na drugo mesto, a prestižna titula dodeljena je Novom Zelandu. Oni koji imaju pasoš Novog Zelanda mogu da uđu u najveći broj zemalja bez viza – njih čak 129, iako se zbog pandemije koronavirusa ne preporučuju međunarodna putovanja.

Pročitajte još:

Drugo mesto deli čak osam zemalja – Luksemburg, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Irska, Južna Koreja, Japan i Australija. Oni koji imaju njihove pasoše mogu bez vize u 128 država sveta. Na trećem mestu su Švedska, Belgija, Francuska, Finska, Italija i Španija (127 država).

U top 10 najmoćnijih pasoša sveta nalazi se većina evropskih država, a među njima je i susedna Hrvatska koja osmo mesto deli sa Kiprom i Monakom.

Koronavirus je znatno uticao na otvorenost zemalja prema putnicima iz drugih država, a Passport Index ažurirao je rang-listu pasoša uprkos nestabilnosti jer su želeli da pokažu kako pandemija zaista utiče na putovanja.

najpoželjniji pasoš
Foto:Screenshot N1

Sjedinjene Američke Države, na primer, ove godine su pale na 21. mesto na listi Passport Indexa (dopušten ulazak u 92 zemlje sveta), a od njih moćniji pasoš imaju i građani Srbije, koja je na 14 mestu. Naime, oni koji imaju pasoš naše zemlje mogu u 102 države bez vize i ispred smo Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, ali i ispred Sjedinjenih Država i Ruske federacije.
Na dnu lestvice nalaze se Avganistan i Irak, koji imaju slobodan ulaz u tek 31 zemlju sveta.

10 najmoćnijih pasoša na svetu prema Passport Indexu:

1. Novi Zeland – 129 zemalja bez vize
2. Luksemburg, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Irska, Južna Koreja, Japan, Australija – 128 zemalja bez vize
3. Švedska, Belgija, Francuska, Finska, Italija, Španija – 127 zemalja bez vize
4. Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija, Danska, Portugalija, Litvanija, Norveška, Island, Kanada – 126 zemalja bez vize
5. Malta, Slovenija, Letonija – 125 zemalja bez vize
6. Češka, Estonija, Grčka, Poljska, Mađarska, Lihtenštajn – 124 zemlje bez vize
7. Slovačka – 123 zemlje bez vize
8. Hrvatska, Kipar, Monako – 121 zemlja bez vize
9. Rumunija, Bugarska – 120 zemalja bez vize
10. San Marino, Andora, Urugvaj – 115 zemalja bez vize

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)