Srbi od kovida beže na Zanzibar: Ovde niko ne priča o koroni

Putovanja 21. dec. 202013:59 > 14:0011 komentara
Podeli:
Foto: STUDIO ARSENOV

Grupa od 22 Srba ovih dana sa vratila sa Zanzibara. Njihove fotografije sa ove egzotične destinacije zaista deluju nestvarno, a ako su vam očekivanja, kad su putovanja u pitanju, oduvek bila drugačija od standardnih koje nude agencije, priča o tome kako su u doba pandemije stigli tamo će vam biti inspirativna.

Iza Bali challenge profila na Instagramu i sajta Boho challenge stoji grupa avanturista iz Srbije koja je život podredila putovanjima.

Foto: STUDIO ARSENOV

„Naš komjuniti je osnovan na Baliju 2017. i čini ga deo naše zajednice sa Balija – naši ljudi iz regiona koji žive na Baliju već dugo i nas nekoliko ovisnika o putovanjima iz Beograda. Prvo smo do 2019. organizovali pojedinačna putovanja, isključivo na Bali i okolna ostrva. Zatim smo napravili i svoj mali resort od 10 bungalova na Palolem plaži u Goi (Indija). Tamo smo slali ljude iz regiona na joga ‘retreat’. Sve do pojave korone Bali nam je bio fokus. Onda je počela epidemija, Bali i Goa su se zatvorili, a mi smo ostali u Beogradu.

Nedavno je otvorena destinacija za putovanje bez PCR testa, a to je Zanzibar. Tamo smo se uputili 30. novembra sa 22 prijatelja i članova naše zajednice. Proveli smo tamo prelepih 12 dana i sad čekamo da se opet otvori Bali“, priča za Nova.rs Sergej Stojanović.

Foto: STUDIO ARSENOV

Zanimalo nas je kako funkcionišu putovanja sa njima?

„Preko društvenih mreža i sajta nam se prijavljuju ljudi, ali najviše preko naših prijatelja i članova Bali challenge zajednice. Ne primamo svakog, cilj nam je da ekipa budu okej ljudi, sa dobrom energijom. Radimo to iz ljubavi i nije nam cilj profit, već ljubav prema dalekim destinacijama. Za sada vodimo četiri destinacije koje poznajemo jako dobro i gde imamo svoje baze – Bali, Goa, Zanzibar i Maroko.

Imamo jedinstven smeštaj. Ako je to Bali onda je smeštaj isključivo u dizajniranim vilama, tradicionalnim ‘Joglo’ kućama i eco friendly bungalovima koje se nalaze na top lokacijama kao sto je Green village ili Bambu Indah u srcu džungle.

Bali; Foto: STUDIO ARSENOV

Tu je i vila sa pravom Bali energijom u Canggu i tradicionalni bungalovi na grebenima Uluwatu sa pogledom na Indijski okean. Kad je u pitanju Zanzibar to je afrički lodž na kajt plaži, u Maroku tradicionalne kuće – rijadi, a u Goi imamo bungalove na joga plaži.

Ne volimo hotelčine, hotel resorte jer oni uglavnom lažno predstave destinaciju, cilj im je da ne izlaziš iz resorta, nemaju dušu. Mi volimo izazov i na tom planu.

Foto: Privatna arhiva

Trudimo da budemo drugačiji, često upoznajemo naše putnike sa lokalnom zajednicom, radimo ‘of road’ ture, tražimo tajna mesta na svakoj destinaciji koja nisu komercijalizovana, ponašamo se kao porodica i ostajemo vezani za sve naše putnike i posle putovanja, družimo se i pomažemo. Na ovom poslednjem putovanju u Zanzibar smo na primer pomogli našem lokalcu Tamimu da sagradi rezervorar za vodu u svom selu, pa je tako snabdeo vodom i druge u selu“, otkriva Stojanović.

Foto: Privatna arhiva

U Zanzibar su leteli preko Dohe, a za ulazak u avion nije bio potreban PCR test jer ni za Zanzibar nije neophodan.

Pročitajte još:

Putnici iz Srbije su leteli s maskama i vizirima, let Beograd – Doha je trajao pet sati, tamo su preseli u drugi avion za Stone Town i leteli još sedam sati jer je avion na kratko sleteo i u Tanzaniju.

„Prošli smo proceduru, platili vize 50 USD i ušli u Zanzibar. Bilo je predivno 12 dana i nije nam teško pao put jer smo toliko bili umorni od korone, ružnih vesti i psihoze svaki dan da smo jedva čekali da stignemo.

Foto: Privatna arhiva

Na Zanzibaru nema reči o koroni, plaže su bile praznije nego inače ali prelepe, Indijski okean, priroda, lokalci. Svi smo bili na otvorenom . Turista ima uglavnom iz istočnih zemalja jer zapadne nisu dozvolile svojim turistima da dođu. Bilo je Rusa, Čeha, Poljaka i Srba. Tamo ima i dosta Evropljana koji žive na Zanzibaru, posebno Italijana“, priča Sergej i dodaje da su odseli u afričkom lodge hotelu na plaži.

Foto: STUDIO ARSENOV

Njihov pristup putovanju je hedonistički.

„Uživamo u smeštaju, hrani, dobrim plažama, lepim restoranima kako svahili tako i drugim, vozimo motore na plaži, idemo na ekskurzije ali ne svaki dan već opušteno, družimo se, radimo jogu ujutro, istražujemo i pećine i ostrva oko Zanzibara, družimo se sa lokalcima, trudimo se da se ekipa zgotivi bez obzira da li ste sami, s porodicom, ekipom ili u paru“, kaže on.

Foto: STUDIO ARSENOV

Avio karte su za ovo zadovoljstvo koštale 700 evra, a ostatak 500.

Čekajući da se Bali ponovo otvori, planiraju nove programe.

Foto: STUDIO ARSENOV

„Tu je prvo popularni Bali challenge program, zatim radimo veliki retreat u džungli Balija sa Mohanji guruom, naše joga programe, True Bali, turu brodom na Komodo ostrvo i Raja Ampat koju zovu ‘poslednji raj'“, otkriva nam Sergej.

Za kraj nam se logično nametnulo pitanje da li egzotične destinacije moraju da koštaju papreno.

„Ne moraju, ali ne mogu ni da budu jeftine jer se leti preko sveta. Tu je avion najskuplji deo. Treba se čuvati prejeftinih aranžmana jer to znači da je smeštaj loš ili ne odražava destinaciju, a to onda nije korektno prema putniku. Treba naći pravu meru“, zaključio je za naš portal Sergej.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar