Jelsa
Jelsa; Foto: Nino Marcutti / Alamy / Alamy / Profimedia

Gosti ih sad zaobilaze u širokom luku.

U Jelsi na Hvaru poslednjih dana kulminira nezadovoljstvo građana zbog građevinskih radova, piše Slobodna Dalmacija.

Slično je i u ostalim većim naseljima na ostrvu, turistička sezona je počela, a buka i prašina se razležu sa svih strana.

„Jednostavno od Banskog doca su napravili geto, ovo traje od 3. novembra prošle godine i predstavlja ne samo fizičku nego i psihičku torturu građana. Naprosto ne možemo funkcionisati kao i većina naših meštana, sezona je praktično započela, a svakodnevno se pitamo kako normalno poći u nabavku, kako odneti krupni otpad na mesta koja su za to predviđena“, žali se Petar Buj iz Jelse.

Pročitajte još:

Stjepan Miro Olujić, s drugog kraja Jelse, navodi da ni stanje u Vitarnjoj nije ništa bolje. On se bavi iznajmljivanjem smeštaja turistima i nije spreman da trpi štetu zbog otkazivanja boravaka zbog toga što se u njegovom okruženju izvode radove protivno odluci Opštine Jelsa. To se, kako tvrdi, ne obavlja u javnom interesu ili zbog više sile, na stranici Turističke zajednice objavljeno je da se radovi koji stvaraju buku u ovo vreme isključivo mogu obavljati po dopuštenju na obrazloženi zahtev. Ali, ispostavlja se nije samo buka problem.

Turisti su, kako se navodi bili, za ručkom, a u neposrednoj blizini ugostiteljskih terasa širi se nesnosan smrad zbog ispiranja kanalizacione cevi usred belog dana na jelšanskoj rivi.

Pročitajte još:

Na rivi nije bilo čišćenja nikakve septičke jame, kako neki to govore, jer njih tamo ni nema, sve je spojeno na kanalizaciju. Od odgovornih osoba u „Hvarskom vodovodu“ saznajemo da je hitno trebalo isprati tek neku cev“, objasnio je načelnik Nikša Peronja (SDP), dodajući da komunalni redari izlaze na teren po prijemu pritužbi građana, zaustavljaju radove i sankcioniraju protupravna ponašanja.

On je rekao i da su radovi na odvodnji dozvoljeni do 15. juna, a šta se još do tada dešava na Hvaru, pročitajte u tekstu Slobodne Dalmacije. 

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram