Zlatni rat
Zlatni rat; Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Od Hrvatske do Albanije, koje su najlepše plaže u regionu?

Idilične plaže, kristalno plavo more i ugođaj dostojan egzotičnih predela s razglednica možete naći i u komšiluku, posebno ako uhvatite termine kad nije prevelika gužva. TU Magazin je sastavio listu najlepših plaža u regionu, koje se često nađu i u izborima najatraktivnijih letnjih destinacija u Evropi.

Zlatni rat na Braču

Zlatni rat je možda i najpoznatija plaža na Jadranu, smeštena u Bolu, na južnoj obali ostrva Brač. Zlatni rat je zbog svoje neobične lepote jedan od najpoznatijih simbola turizma u Hrvatskoj. Plaža ima upečatljiv oblik koji se menja sa plimom i osekom, i idealna je destinacija za ljubitelje svih vodenih sportova.

Oprna

Plaža Oprna se nalazi u malom zalivu u neposrednoj blizini mesta Stara Baška. Iako je prilično nepristupačna, njena lepota je dovoljan razlog da se turisti potrude da je posete.

Pročitajte još:

Plaža Oprna važi za najlepšu plažu na ostrvu Krk, prekrivena je šljunkom i peskom, i do nje je najlakše stići brodićem. Treba navesti podatak da se od ukupno 37 Plavih zastava na području Kvarnera njih 15 nalazi baš na Krku.

Plava zastava je inače međunarodni ekološki program zaštite okoline mora i priobalja, i ona je danas u svetu vrlo cenjen turistički simbol koji je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije.

Jaz

Jaz je plaža koja se nalazi oko 2.5 kilometara zapadno od Budve.

Plaža ima dva dela, jedan je dugačak 850 a drugi 450 metara. Jaz je šljunčana plaža i predstavlja jednu od najpoznatijih i najživljih plaža u Crnoj Gori. Duž plaže je smešteno i dugačko šetalište sa restoranima i kafićima.

Sveti Stefan

Sveti Stefan plaža se nalazi odmah do čuvenog ostrva-hotela i sastoji se iz 2 plaže koje su odvojene mostom koji vodi ka ostvu. Leva plaža je gradska plaža, a sa desne strane je hotelska plaža Svetog Stefana. Pored plaže se nalazi šetalište sa palmama, oleandrima i starim maslinjacima.

Kopakabana

„Jadranska Kopakabana“ nalazi se u Ulcinju. Plaža je dugačka 13 kilometara, i prekrivena je finim peskom. Od grada je udaljena oko 5 kilometara, a prema procenama ona može da primi oko 150.000 kupača.

Poseban razlog zašto se ona često bira je njen pesak koji je bogat mineralima, pa ima određena lekovita svojstva.

Ksamil

Na jugu Albanije se nalazi mesto Ksamil koje je deo nacionalnog parka Butrint. Ksamil je jedno od najposećenijih primorskih odmarališta u Albaniji, i njega posećuju turisti iz svih krajeva Evrope. Plaže su peščane, more je kristalno čisto a priroda netaknuta. Plaža Ksamil i jonska obala Albanije uključeni su u Guardianovih 20 najpovoljnih destinacija za letovanje.

***

Bonus video: Plaže u Crnoj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare