Skijanje na Staroj planini – šta treba znati

Putovanja 06. dec. 202116:52 > 16:53
Podeli:
Skijanje na Staroj planini Foto: Shutterstock

Stara planina možda ne može da se takmiči s Kopaonikom po broju skijaških staza, ali svakako je bolji izbor za sve one koji žele da izbegnu gužve i uživaju u netaknutoj prirodi.

Od planina koje „pokrivaju“ Skijališta Srbije, Stara planina je najpovoljnija. Smeštaj se u seoskim domaćinstvima može naći i za 5 evra po noćenju, a čak ni tokom praznika nije preskupo.

Zanimljivo je da je gotovo pet meseci godišnje Stara planina pod snegom, pa možete za skijanje uzeti u obzir i vansezonske termine.

Sadržaj skijaškog centra “Stara planina – Babin zub” čine staze na lokacijama „Jabučko ravnište“, „Konjarnik“, „Sunčana dolina“, kao i “Markova livada”. U funkciji je šest žičara i ski liftova, a radno vreme je od 9 do 16.

Dužina ski staza je ukupno 13 kilometara – 4 plave, 3 crvene i 2 crne. Za iskusne skijaše tu su teže staze Konjarnik i Sunčana dolina, (dobile su FIS homologaciju za organizovanje slalom, veleslalom i superveleslalom (Super G) trka), srednje teško Jabučko ravnište a za ljubitelje ekstremnijih sportova obezbeđena je i staza za slobodnu vožnju. Postoji i Dečiji park, te nekoliko staza dobrih za početnike.

Ski pas je za odrasle (12-64 godina) na startu sezone (i samom kraju) 2.300 dinara za dan, 3.900 za dva, 5.600 za tri, 8.100 za pet, 9.000 za šest dana. Pojedinačna vožnja žičarom je 350-500 dinara, a ski vrtić 700-900. Za karte koje se kupe i koriste u vreme trajanja ski openinga računa se i 30 odsto popusta.

***
Bonus video: Šarganska osmica – remek delo u vrletima Mokre Gore

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram