Skriveni dragulj Srbije: Kupanje na minusu u vodi od 28°C

Putovanja 10. jan. 202110:31
Podeli:
Ilustracija; Foto: Johnny Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogo je ušuškanih, skrivenih mesta u Srbiji za koja i dalje ne znamo. Jedno od njih je i Dag Banjica.

Na instagram profilu Lutajući putnik pojavile su se fotografije, ali i priča o čarobnom mestu skrivenom u nepristupačnom predelu kanjona Gradašničke reke.

Pročitajte još:

„Ako tražite pravu zimsku avanturu, nastavite da čitate ovaj post. Na samo 10 km od Pirota, u nepristupačnom predelu kanjona Gradašničke reke, nalazi se Dag Banjica. Ukoliko želite da stignete do ovog mesta, morate ostaviti auto u selu Gradašnica i odatle nastaviti hodom kroz kozju stazu nekih 3 km. Sam put do Dag Banjice je avantura za sebe jer prolazite kroz dubok sneg, prelepe slapove i virove.

Vodu sa Dag Banjice ljudi vekovima koriste za lečenje od kožnih bolesti. Ovo izvorište je svoj naziv dobilo još u vreme Turaka.

Na ovom izvorištu pre više vekova spas od oboljenja kože je pronašla lepa Daga iz Istanbula, pa je u znak zahvalnosti vrelo nazvala po sebi. Voda je tokom cele godine oko 28 C, međutim ukoliko želite da se kupate zimi, budite spremni da brzo uđete u vrelo i ono još bitnije, da se još brže obučete jer je tokom zime zbog dubine kanjona i jake reke temperatura uvek ispod -0 C. Sve u svemu, ovo je meni pravo iznenađenje i uvek se prijatno iznenadim šta sve ima da se vidi kod nas!“, piše u svojoj objavi Boris Radošević, Instagram zajednici poznatiji kao Lutajući putnik.

 

 

*
Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar