Priča o ženama plemena Mursi, koje nose tanjire u ustima

Putovanja 05. maj. 202023:25
Podeli:
Žene plemena Mursi
Žene plemena Mursi; Foto: - / Ardea / Profimedia

Svako afričko pleme ima svoje viziju lepote i karakteristične običaje, a pleme Mursi iz Etiopije prepoznatljivo je po glinenim ili drvenim tanjirima koje žene nose u ustima.

Veruje se da ovaj običaj potiče iz vremena kada su lovci na robove po Africi tražili mlade i lepe devojke, a kako bi im bile neatraktivne, njihove porodice su ih unakažavale da bi ih spasle zatočeništva.

Žene plemena Mursi
Žene plemena Mursi; Foto: WAYGOER / Alamy / Alamy / Profimedia

S druge strane… „Etiopljani kažu da je to stvar lepote, baš kao što su u zapadnoj kulturi prihvatljivi pirsinzi, tetovaže i šminka… Samo žene ovog plemena nose ploče u ustima. Napravljene su od gline i prilično su teške. Što je ploča veća, to je bolje“, kaže Cezari Filev iz Poljske, koji je boravio neko vreme s plemenom Mursi i fotografisao njegove članove.

Navodno, što je veći tanjir koji žena može da umetne u donju usnu, to muškarac više mora da plati za nju.

Žene plemena Mursi
Žene plemena Mursi; Foto: Suzanne Porter / Alamy / Profimedia

Na kraju, antropolozi nude i objašnjenje da Mursi veruju da zli duhovi ulaze u telo kroz usta, pa se na taj način brane.

Ali, muškarci ne nose tanjire u ustima, a i žene ih stavljaju samo za plemenska slavlja i paradiranje pred turistima, dok im u normalnim situacijama deformisana donja usna visi niz lice.

Žene plemena Mursi
Žene plemena Mursi; Foto: Natalia Skobeeva / Alamy / Profimedia

Naime, devojkama tog plemena između 15. i 16. godine majke raseku donju usnu i izbiju dva prednja zuba na donjoj vilici, kako bi mogle da stave mali tanjir. Nakon toga, usna se dodatno širi sve većim tanjirima, čak do 13 centimetara u prečniku. Napravljeni uglavnom od gline, ti tanjiri su dosta teški i ženama je jako naporno da ih nose sve vreme, tako da se na ovaj način doteruju samo za specijalne prilike.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar