Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs

Na crnogorskim plažama ovih dana jedva ima mesta za peškir, a turisti koji su zbog pandemije prošle godine preskočili more, ove godine će sigurno nadoknaditi propušteno.

Prelaz granice iz Srbije u Crnu Goru, koji je omogućen samo uz ličnu kartu i pasoš (obavezan za decu), privukao je najveći broj turista ove godine iz komšijske države. Takozvani pik sezone u Crnoj Gori je sve do 2020. uvek počinjao 15. jula i trajao do 15. avgusta. Ove godine su, međutim, želja za odmorom i slobodni dani koje građani dosad nikako nisu uspevali da iskoriste, sve ubrzali.

“Jedva smo dočekali odmor, a najviše volimo da dođemo u Crnu Goru, najbliže nam je, toplo je more, priroda je neverovatna, a i ovde imamo mnogo prijatelja. Ostao nam je stari odmor od prošle godine, koji nismo iskoristili, pa je sad bio trenutak za to, a kasnije, krajem avgusta, možda dođemo ponovo. Malo su nas iznenadile ovolike gužve u junu, ali imamo auto, pa svakog dana idemo na drugu plažu i uvek nađemo miran kutak”, kažu za Nova.rs Tomislav i Jovana Petrović, koji su na letovanje, u Rafailoviće, došli krajem juna.

Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs
Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs
Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs
Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs

Spas od visokih temperatura koje su u gradovima regiona proteklih nedelja “topile asfalt”, mnogi su našli u Jadranskom moru. Činjenica da za prelazak granice ne treba ništa osim ličnih dokumenata, ali i to da se na crnogorskoj obali može pronaći jefitin privatni smeštaj po ceni od samo 10 evra za noć, privukla je veliki broj turista iz Srbije.

“Nikad u junu nismo imali pune sve sobe. Ovo se prvi put dešava i prezadovoljni smo, a svi gosti su nam iz Srbije“ kaže Marko, koji izdaje sobe i apartmane u kući blizu plaže Jaz.

Tokom juna i “smeštaj” na plažama bio je za svačiji džep, pa su se pojedini izležavali na ležaljkama, pod suncobranom, za pet evra od ujutru, pa sve do zalaska sunca, dok je na malo “elitnijim” delovima obale “komplet” – dve ležaljke i suncobran i do 10, 20, ali i 40 evra za ceo dan. Na većini plaža međutim, ukoliko dođete posle pet časova popodne, ležaljke su besplatne.

Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs
Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs
Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs

Međutim, nisu samo turisti iz Srbije zaposeli plaže Budvanske rivijere, Boke Kotorske i Ulcinja. Jadranska obala privukla je i goste iz regiona, ali i iz cele Evrope. Restorani i kafići, i nedavno otvoreni noćni klubovi, spremno ih dočekuju. U zatvorenim prostorijama, ugostiteljskim objektima, prodavnicama, apotekama i dalje su obavezne maske i fizička distanca, dok je na plažama i šetalištima obaveza poštovanja epidemioloških mera – brzo zaboravljena.

“Samo neka je gužva, nema đe peškir da se stavi. Nedostajali su nam turisti, prošlo leto kao da nije ni postojalo. Ovde kod nas najviše ih je iz Srbije, iz Republike Srpske i BiH, ali ima sve više i Francuza, Poljaka, Ukrajinaca, čak i Izraelaca. Sad su gužve počele i ranije nego što je to bio slučaj pre 2020., nikad u junu nije bilo ovoliko ljudi. Svi su željni mora i odmora, a gostima iz Srbije ne treba ništa osim ličnih dokumenata da bi prešli granicu. Mislim da je to jedan od glavnih razloga zašto ih ima ovoliko” kaže Filip, konobar u jednom budvanskom restoranu.

Ipak, naglašavaju, nedostaju im Rusi.

“Da su krenuli letovi iz Rusije tek bi bio haos. Oni sada dolaze nekim sporednim putevima, tako da ih ima po malo, ali to je ništa u odnosu na ranije godine. Samo nam oni nedostaju. Ako odobre letove iz Moskve, ovde će biti posla kao nekad” kaže naš sagovornik.

Za hotelski, ali i privatan smeštaj takođe je teško naći rezervaciju jer je sve zauzeto do kraja septembra.

“Najveće je interesovanje turista iz Srbije za stanove koje izdajemo preko leta. Upiti nam stižu svakodnevno, neprestano, za jul i za avgust. Nama je sve puno do kraja sezone, do jeseni, a gostiju je najviše iz Ukrajine i Moldavije”, kaže Tanja, koja izdaje stanove na Budvanskoj rivjeri.

Crna Gora, plaže
Jovana Foto: Ana Marković/Nova.rs
Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs

U Turističkoj organizaciji opštine Budva za Nova.rs kažu da samo u ovoj opštini boravi više od 20.000 gostiju.

“U Budvi boravi nešto više od 20.000 gostiju, čime je naša opština ostvarila 72 odsto iz rekordne 2019. godine. Kada je u pitanju struktura gostiju, u svim vidovima smeštaja zastupljena su slična tržišta – Srbija, Ukrajina, BiH, Izrael, Kazahstan, Rusija, Litvanija, Poljska, Turska, Nemačka, Albanija, Makedonija, Mađarska.” kaže Maja Liješević, direktorka TOB.

Prema Centralnom turističkom registru, ističe ona, u poslednja dva meseca, procentualno je najveći broj gostiju iz Srbije i to oko 25 odsto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)