Pet grčkih plaža koje kriju mračnu istoriju

Putovanja 03. mar. 202112:40
Podeli:
Foto: Shutterstock

Mnoge najpoznatije plaže zemlje masline kriju mračne tajne koje, kupajući se na njima, ni ne padaju na pamet turistima.

Sajt Grčki kutak je izdvojio pet takvih plaža od kojih su vam neke sigurno već poznate ili ste ih već posetili.

Navajo – Zakintos

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Todorović Lazar (@todorraw)


Jedna od najlepših plaža na svetu, a ujedno i najslikanijih je svima nama dobro poznata. Nalazi se na severozapadu Zakintosa i iako je poseti veliki broj turista, malo njih zna kakva je zapravo priča o poznatoj olupini nasukanog broda.

Pročitajte još:

Pričalo se da je olupina namerno postavljena kako bi privlačila turiste. O čemu se zapravo radi?

Sada već davne 1980. godine, teretni brod Panajotis vraćao se iz Albanije na Kefaloniju. Kako su vremenski uslovi tog oktobra bili jako loši, a i brod se pored svega pokvario, nije stigao na svoje odredište već se nasukao na svima nam poznatu plažu, koja se tada zvala Agios Georgios.

Frangokastelo – Krit

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Minna Hallikainen (@minkkuhoo)


Na jugozapadu ostrva Krit, 15 kilometara od mesta Sfakia, nalazi se plaža Frangokastelo. Od nama poznatije Hanje nalazi se oko 75 kilometara i skoro je na granici sa opštinom Retimno.

Pored tirkizno plave vode kojom privlači mnogobrojne turiste i franačkog zamka ispred koje se nalazi, ova plaža je poznata i po legendi koja kaže da se na njoj svakog maja pojavljuju duhovi. I to ne bilo koji duhovi, već ratnici koji su poginuli u borbi protiv Turaka 1828. godine.

Elafonisi – Krit


Još jedna od najpoznatijih plaža u Grčkoj našla se na ovoj listi. Čuveni Elafonisi na Kritu, poznat po kristalno čistoj vodi, vetrovima, sitnim školjkama ali i roze pesku.

Priča o ovoj plaži povezana je takođe sa vladavinom Osmanlija na Kritu. Naime, legenda kaže da je na Elafonisosu, u Vaskrsnoj nedelji Aprila 1824. godine, umrlo 600 žena i dece, kao i 40 boraca koji su se tu krili od turske vojske Ibrahim Paše. Ubijeni su na toj plaži pa odatle i roze boja peska, koja simbolizuje njihovu krv.

Babin skok – Andros


Čuvena plaža na ostrvu Andros nalazi se na 25 kilometara od Hore. Postoje dve legende vezane za ovu plažu i to kako je nastala.

Prva kaže da su Turci smilsili podli plan kako bi ušli u gornji zamak gde su se krili Grci. Naime, nagovorili su jednu staricu i njenu trudnu ćerku da traže pomoć kako bi Grci otvorili kapije. Kada su videli nesrećne žene, želeći da im pruže pomoć, otvorili su vrata zamka. Međutim za ženama su nenadano ušli i Turci. Starica koja nije mogla da podnese to što je izdala svoje, skočila je sa stena.

Druga legenda govori o starijoj ženi koja je ostala udovica. Kako nije mogla da preboli smrt svog bračnog saputnika rešila je da oduzme sebi život skočivši u bezdan.

Stena koja je karakteristična za ovu plažu kažu da predstavlja staricu sa maramom na glavi, ako se pogleda iz određenog ugla.

Plaža Fonea – Mani – Mesinija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by seeladanse ? (@seeladanse)


Ova šljunkovita plaža okružena je pomalo zastrašujućim stenama. I o ovoj plaži kruže razne priče lokalaca. Jedna od njih je vezana za džinovsku zmiju koju su stanovnici manastira zvali Fonea, jer je proždirala stada monaha. Kada je stanovništvo pokušalo da spali zmiju, u plamenu pokušavajući da pobegne od razjarenih lokalaca, požurila ka moru, ali se udavila.

Druga legenda kaže da se jedan gusar, koji se tu nasukao, sakrio u malu pećinu u stenama. Kako mu je trebalo dosta vremena da popravi svoj brod, iz zasede je ubijao prolaznike kako bi ih pljačkao. Tako su ga meštani nazvali „Foneas“, što bi se prevelo kao „Ubica“.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar