Svi papiri za ulaz u Grčku za vakcinisane i nevakcinisane

Putovanja 14. maj. 202112:12 > 14:08
Podeli:
Evzoni
Foto: SAKIS MITROLIDIS / AFP / Profimedia

Otvaranje granica Grčke u subotu 15. maja i dalje pravi zabunu među onima koji planiraju putovanja. Koji papiri su vam zapravo neophodni? Pored pasoša, za prelazak granice neophodni su još neki papiri.

Otvaranje granica Grčke iščekujemo s nestrpljenjem. Sajt Grcka.info sumirao je sve što je potrebno za ulazak turista u Grčku, uz napomenu da se očekuje još potvrda da li će se starosna granica za decu za koju nije obavezan test povećati sa sadašnjih 5 na 10 godina.

„Papiri“ koji se trenutno traže na granici (pored pasoša naravno) su sledeći: potvrda o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji ili negativan PCR test  (ne stariji od 72 sata) ili serološki test (od 1. juna i digitalni zeleni sertifikat); popunjen PLF formular minimum 24h pre ulaska u Grčku. Moguća su i nasumična brza testiranja pri ulasku u Grčku koja su besplatna, a rezultati stižu za desetak minuta.

U nastavku pogledajte sve informacije koje bi trebalo da imate pre nego što se zaputite u Grčku.

Drumski saobraćaj za Grčku

Granični prelaz Evzoni danas je otvoren, ali ispostavilo se samo za one sa grčkim pasošem. Trenutno radno vreme prelaza Evzoni je od 7-19h. Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7-23 časa, dok su prelazi Evzoni i Kakavia otvoreni od 7-19 časova. U Bugarskoj se danas otvara još jedan granični prelaz sa Grčkom – Evros (koji nema veliki značaj za naše turiste, jer se nalazi u blizini Turske).

PLF formular za Grčku – The Passenger Locator Form

Passenger Locator Form (PLF) za Grčku popunjava se na sajtu minimum 24 sata pre ulaska u Grčku, a pogledajte kako izgleda PLF formular korak po korak. Porodica popunjava jedan PLF formular, a takođe svaka punoletna osoba može popuniti poseban formular. Popunjavaju ga svi koji žele da posete Grčku i borave u njoj – nezavisno od vrste prevoza (automobil, autobus, brod, avion) i državljanstva. Formular ima nekoliko stranica i nije težak za popunjavanje – spremite pasoš i saobraćajnu dozvolu, a u polje za adresu ne morate upisivati ulicu i broj letovališta u kom ćete boraviti već je dovoljno da upišete naziv letovališta. Nakon što popunite formular dobićete na mail QR kod koji ćete odštampati ili na svom mobilnom telefonu pokazati prilikom ulaska u zemlju.

Potvrda o vakcinaciji za ulazak u Grčku

Grčka prihvata sve vakcine. Dvojezičnu potvrdu o vakcinaciji bi trebalo da ste dobili nakon izvršene vakcinacije: odštampanu na papiru i na vaš email ili putem sms poruke. Ukoliko je niste dobili možete je naknadno dobiti na portalu eUprava. Potpuna vakcinacija podrazumeva: dve doze „Sputnjika“, dve doze „Fajzera“, dve doze „Sinofarma“ ili dve doze „Astra-Zeneke“. Potrebno je da prođe minimum 14 dana od druge doze vakcine.

Digitalni zeleni sertifikat

Digitalni zeleni sertifikat, s kojim će u Grčku moći da se putuje od 1. juna 2021, predstavlja besplatnu objedinjenu potvrdu koja dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na bolest SARS-CoV-2. Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, treba da se registrujete na portalu eUprave i popunite prijavu. Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

Pročitajte još:

Serološki test 

Serološki test pruža informaciju da li imate antitela na virus tj. da li ste ga preležali. Prema portalu eUprava serološki test je validan ako je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe). Serološki testovi se rade uzimanjem uzorka krvi, u skoro svim privatnim laboratorijama. Zakazivanje nije potrebno, košta oko 2.000 dinara, a rezultati se dobijaju sutradan. Mnoge laboratorije rezultate seroloških testova za potrebe putovanja izdaju dvojezično tj. i na sprskom i na engleskom jeziku. Bitno je da naglasite da vam je serološki test potreban za putovanje. Ukoliko već imate serološki test na njemu postoji QR kod koji kada se očita pokazuje informacije na engleskom jeziku.

PCR test

Svi putnici koji ulaze u Grčku preko bilo kog kopnenog graničnog prelaza, ukoliko nemaju potvrdu o vakcinaciji, dužni su po dolasku da pokažu negativni rezultat PCR testa na COVID-19, obavljen do 72 sata pre ulaska u Grčku. Trenutna cena PCR testa u Srbiji je 9.000 dinara. U Srbiji PCR test možete zakazati na portalu eUprava ili putem telefona 011/362-0000. Potvrda o negativnom rezultatu PCR testa treba da bude napisana na engleskom jeziku i da sadrže ime i broj pasoša ili matični broj putnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar