Ostrvo u Sloveniji koje čuva uspomenu na tužnu legendu

Putovanja 15. jan. 202214:33
Podeli:
bled
Foto: Charles Bowman / robertharding / Profimedia

Čarolija Bleda krije se na 50 km od Ljubljane, u prekrasnoj prirodi za koju su najviše zaslužni Julijski Alpi. A tu je i jedna legenda.

Gradić u Gorenjskoj živi u svako doba godine, većinom od turizma. Sadržaja ima najviše za one koji su zainteresovani za duge šetnje, trčanje, planinarenje, vožnju biciklom, istraživanje kulture i prirodnih lepota i fine hrane. Kad je reč o specijalitetima, ako volite kolače, proverite može li krempita biti finija i kremastija od samoborske.

Jedna od prvih atrakcija koju ćete zapaziti u Bledu jeste vožnja brodićem do jedinog slovenskog ostrva, smeštenog nasred Bledskog jezera. Do crkve Marijinog uznesenja turisti mogu unajmiti barku na vesla, koja podseća na venecijanske gondole. Ona polazi ispod Hotela Park, u Mlinu i ispred Veslačkog centra. Zavisno od mestu polaska, do ostrva vam treba 10 – 30 minuta. Posetite crkvu i pozvonite zvonom i tako, prema legendi, ispunite želju.

Legenda govori o mladoj udovici Polikseni, koja je, neutešna zbog gubitka muža, skupila sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tokom prenošenja zvona na otok, brod je zahvatilo nevreme i zvono je potonulo. Nakon njene smrti papa je na ostrvo poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Legenda kaže da se staro zvono još uvek čuje iz dubina jezera u mirnim i tihim noćima, piše Pun kufer.

Jedna od najjednostavnijih aktivnosti izazvaće u vama mir i divljenje. U šetnji oko jezera proći ćete dugačkom uređenom stazom, a prema želji možete i unajmiti kočiju ili bicikl. Sva tri bledska vidikovca: Mala Osojnica, Velika Osojnica i Ojstrica meka su za fotografe. Za uživanje u prekrasnim pogledima budite spremni na malo teži uspon, podosta strm. Na primer, Mala Osojnica nalazi se na 670 m, a staza do vrha uzbudljiva je i vijugava, s ponekim srednje opasnim delovima. Ali isplati se svaki korak jer pogled oduzima dah.

Pročitajte još:

S još jednog mesta pruža se savršen pogled na jezero, a to je Bledski dvorac. Popnite se na visoku stenu i istražite najstariji slovenski dvorac. Unutra možete pronaći tri nivoa, na kojima ima različitih sadržaja iz svih aspekata života na dvoru. Kapelica, kovačnica, štamparija u kojoj se nalazi replika Gutenbergove mašine, vinski podrum, dućan sa suvenirima, dućan s proizvodima od meda i muzej s podacima.

Preporuka za restoran jeste Oštarija Peglez’n, u kojem možete pojesti finu svežu ribu, ali i ostale specijalitete. Osim toga, jedan od boljih je i restoran Sova. Ostavite mesta i za originalnu bledsku krempitu u hotelskoj Kafani Park. Domaćini toga kraja toliko su ponosni na ovu poslasticu da u Bledu možete pronaći sladoled s ukusom krempita ili krempita drive-in.

Smeštaj zaista nije teško pronaći, čak i ako to ne učinite unapred. Gotovo svaka kuća u blizini jezera iznajmljuje sobe ili apartmane.

BONUS VIDEO: Vilhelmštajn – najlepše ostrvo u Nemačkoj idealno za venčanja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar