Japodski otoci Foto: Shutterstock

Jeste li bili na Japodskim ostrvima?

Možda se Neum proteklih godina pozicionirao kao hit letnja destinacija u Bosni i Hercegovini, ali Japodska ostrva se ipak čine kao mnogo veća atrakcija, posebno za one koji od letnjeg odmora žele malo više od standardnog uživanja na prepunoj plaži.

Iako nisu na moru – smeštena su blizu Bihaća, u naselju Račić, tik uz hrvatsku granicu – pet malih rečnih ostrva, okruženo fantastičnim zelenilom i plavom rekom Unom, stvaraju sliku kao iz bajke. U središtu te slike je kristalno plavo srce koje ostrva uokviruju na jednom mestu.

Japodska ostrva su povezana drvenim mostićima, a kroz njih protiče Una, stvarajući kaskade i lomeći se na sedrenim barijerama.  Rafting i plovidba blistavom Unom su omiljene aktivnosti turista koji ovde žele da uživaju u nestvarno lepoj prirodi, a poseban je doživljaj biti smešten u kućici na drvetu odmah uz reku. Naravno, turistima su na raspolaganju i luksuzni drveni bungalovi, šatori i klasični apartmani.

Pročitajte još:

Sređen turistički centar Japodski otoci sastoji se od uređenog parkinga, restorana ispod kojeg čujete šuštanje reke, beach bar i velik prostor za kampovanje. U skladu s prirodnom ravnotežom, svi su objekti pretežno drveni, a planiraju i rekonstrukciju japodskog naselja, onakvog kakvo je nekad postojalo na ovim prostorima, piše Pun kufer.

Japodi – ilirsko pleme – naseljavali su prostore između reka Kupe i Une, a jedno od najlepših mesta gde su živeli jesu Japodski otoci nadomak Bihaća, piše N1. Do pre 15-ak godina bili su obrasli šumom i trnjem, a danas su istinska turistička atrakcija i „čudo prirode“.

Inače, ostrva se teritorijalno graniče s Nacionalnim parkom Una, koji je, zanimljivo, samo 40-ak kilometara udaljen od Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, tako da ako se uputite u ove krajeve – možete sebi lako da organizujete niz sjajnih doživljaja u prirodi.

*

*

*

*

***

Bonus video: Farska ostrva, auto-put ispod Atlantskog okeana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar