Beč
Beč; Foto: ALEX HALADA / AFP / Profimedia

Aranžmani već od 25 evra.

Najtraženije inostrane destinacije za predstojeće novogodišnje praznike su evropski gradovi i to pre svega oni koji su nam dostupni autobuskim prevozom, poput Istanbula, Atine, Soluna, Sofije, Budimpešte, Beča, Praga i severne Italije, a veliko interesovanje vlada i za mesta u našem neposrednom okruženju kao što su Sarajevo, Trebinje, Banjaluka, Skoplje, Ohrid, kaže za portal N1 direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Aleksandar Seničić, YUTA, Prilog, Jesu li nam otvorena vrata za putovanja u EU, emisija Među nama, Medju nama
Aleksandar Seničić Foto: Nova S

Sagovornik portala N1 naglašava da se najjeftiniji novogodišnji aranžmani mogu naći već po ceni od 25 evra, dodajući da oni uključuju samo autobuski prevoz.

„Ponude sa hotelskim smeštajem koštaju od 200 evra pa naviše, zavisno od kvaliteta hotela i same usluge, kao i broja noćenja. To je ono što se najviše traži i ta prodaja ide veoma dobro. Tu nije problem pronaći mesta čak i sada jer se otvaraju novi autobuski polasci čim ima malo više interesovanja. Doček Nove godine najčešće nije uključen u cenu aranžmana već je fakultativan, što svakako treba proveriti pre nego što se uplati novac“, napominje Seničić.

Prema njegovim rečima, za aktuelnu sezonu specifično je to da su posle dve godine ponovo u ponudi i posete evropskim gradovima avionom.

„Tu mislim prvenstveno na Lisabon, Valensiju, Barselonu, Madrid, Pariz, Rim, Istanbul, Atinu… Ti aranžmani su nešto skuplji i njihova cena se kreće od 350 do 600 evra, ali dobro se prodaju i šestodnevni aranžmani za Lisabon koji koštaju oko 900 evra“, podvlači Seničić.

Pročitajte još:

Direktor YUTA navodi da ima interesovanja i za daleke destinacije kao što su Zanzibar, Abu Dabi, Dubai, Maldivi, Tajland, ali su to, dodaje, mahom individulne ture, dok se grupni polasci organizuju samo za Zanzibar i Tajland.

„Skijaške destinacije su takođe tražene, jer mnogi ljubitelji skijanja planiraju da novogodišnje praznike provedu u atraktivnim planinskim centrima u zapadnoj Evropi, ali i u Bugarskoj, na Jahorini. Kapaciteti na skijalištima su limitirani, stoga uvek postoji veća tražnja od ponude, zato su i cene smeštaja u hotelima na skijaškim destinacijama prilično visoke“, podseća Senićić.

Kako kaže, trenutne brojke kad je reč o turističkim aranžmanima slične su onima pred doček poslednje Nove godine pre pandemije koronavirusa.

„Može se reći da smo se u tom smislu najzad vratili na nivo iz 2019. godine. Očekujemo da novogodišnje aranžmane u organizovanom prometu realizuje negde do 150.000 ljudi, pa uz individualne polaske dolazimo do broja od oko 200.000 građana Srbije koji će Novu godinu dočekati u inostranstvu“, zaključuje Seničić.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Osnovna pravila za putovanja u 2022. godini