Foto: Antonio Ahel/ATAImages, EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Isto sam reagovala.

U moje vreme, u tom nekom tinejdž periodu, znalo se da nema drugih novogodišnjih akcija, nego – na Trgu. Sećam se tih dočeka, uvek su bili „sigurica“. Išli smo u grupama i uopšte nam nije bio problem da se mrznemo na minusu po celu noć kako bismo se provodili uz bendove koje volimo. Nosili bismo piće da se zagrevamo u hodu, imali plan šta se kad sluša i cirkulisali među stejdževima, susretali se i proguravali se do prvih redova, planirali u ponoć da se svi skupimo na istom mestu, a posle tražili po gradu… Baš je bilo dobro kad se setim.

Sećam se, doduše, i onog jednog dočeka kad je tradicija rokenrola na trgovima razbijena nastupom jedne velike estradne zvezde, zbog koje je ekipa počela da bojkotuje doček na ulici. Nekako kao da su svi znali da je ta priča gotova, a posle je sve bilo „u prolazu ako uhvatimo nešto što gotivimo, pa ako se sretnemo“.

U godinama koje su usledile nastavili smo da se sve više „razočaravamo“ izborom izvođača na Trgu republike, odnosno pred Skupštinom, a paralelno birali mesta na kojima ćemo zapravo dočekati Novu godinu u manjoj gužvi, na toplom i ušuškanom, sa ljudima koje zapravo želimo da vidimo i uz muziku koja je baš po našem ukusu.

Onda je počelo da se dešava i da radije prespavamo tu najluđu noć, jer je postalo ne toliko bitno, jer imamo bolji plan za reprizu i ne troše nam se pare. Na doček u gradu se svakako više nismo osećali ni pozvanim, čak smo godinama unazad gledali da ga zaobiđemo u širokom luku ako se uputimo negde ka gradu, a činilo mi se da polako prestajemo i da komentarišemo na koga su „bačene naše pare“… Ne znam kako nismo.

Sad je i mene zaintrigiralo kad je izašao predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i najavio da će ove godine biti organizovan muzički program za „svaki uzrast“, da Grad Beograd prvi put u organizovanju ovakve manifestacije sarađuje sa Sekretarijatom za kulturu i nanizao neka imena… Da, i meni je prva reakcija bila: Ko su ovi?

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Ovi“ su, ispostaviće se, pevačica Teodora Džehverović, Nući i Vojaž, DJ Mike Ride, Zera i Gazda Paja, a upućeniji su objasnili da je to „super izbor za doček ako nemaš više od 12 godina“. Na šta su im neki, još upućeniji, otkrili da doček na Trgu i jeste za tinejdžere.

Gde je, onda, drama? Sudeći po tviterašima, ovo su u startu doživeli kao novo „dno dna“, kao blam (valjda još gori nego prethodnih godina), odmah se javila armija onih koji „ne bi išli ni da im plate“…

Ok, za odlazak na žurku na ulici niko nikom ne plaća, ali niko nikog ni ne tera, ali poruka je jasna – gradski doček je ove godine rezervisan prvenstveno za tinejdžere, kojima, baš kao ni nama nekad, neće biti problem da se iscimaju do centra po zimi kako bi u novu 2023. ušli uz izvođače koje inače slušaju.

Jer, kako se dalje ispostavlja, izabrani izvođači jesu neki mladi ljudi koji su jako, jako popularni među današnjim klincima, a kako je Marko Dražić lepo primetio, „izbor muzičara za doček Nove godine na Trgu dosta se ne sviđa ljudima koji već 20 godina Novu godinu ne dočekuju na Trgu.“

Možda nam se ne sviđa, možda nemamo pojma ko su, ali zašto se osećamo pogođenim?

Ako smo novogodišnje planove bazirali na programu gradskog dočeka očekujući da će nam ponuditi nešto čemu nećemo moći da odolimo – to je naš problem.

„Očekivali smo bar nešto kulturnije“? Za doček na Trgu, zaista? Jadno bi malo bilo da se osvrćemo na dočeke proteklih godina i spekulišemo o kulturi, isto tako skrećemo s teme u priču zašto se ovo ne bi shvatalo kao deo kulture koja dominira među novim generacijama… Naš problem. Osim toga imamo Kolarac, a imamo i Vlatka Stefanovskog i KKN veče pre, a možemo i da „skoknemo“ do Novog Sada… Hoćemo li?

Pročitajte još:

Problem je u nama i ako ne razumemo da za dobar deo nove generacije nisu kul gitare i „Igra rokenrol cela Jugoslavija“ u ponoć. Može da nam bude krivo, ali diskusiju koja se na mrežama već zahuktava o tome „šta nam, zaboga, deca slušaju“ i „u moje vreme je bilo…“ – hajde da ostavimo za neku drugu priliku i pustimo ih da se provedu. Ovo je (i) njihovo vreme.

***

Bonus video: Goran Vesic o dočeku nove godine na trgu

Komentari

Svi komentari (18)