Foto: Anton Kudelin/ Shutterstock

World atlas je pokušao da napravi listu najlepših malih gradova Evrope.

Izbor najlepših malih gradova u Evropi je težak posao, između ostalog zato što ih toliko ima lepih. Često se ta magija koju kriju mesta svodi na asocijacije, bilo iz ličnog iskustva, porodičnih priča, filmova ili možda čak i jednodnevnog boravka na destinaciji.

Internet stranica worldatlas.com je ipak sastavila listu, a interesantno je da su se među najlepšim malim gradovima Evrope našla dva iz naši krajeva – Kotor i Bled.

Zbog starog grada Kotora, World atlas daje prednost Crnoj Gori u odnosu na Hrvatsku, koja je popularnija zahvaljujući lokacijama „Igre prestola“. Šetnja kaldrmisanim ulicama Kotora opisuje se kao lavirinut unutar tvrđave, skreće se pažnja na lepotu mora i dobru hranu, a posebna preporuka je da se ode stepenicama do nekog od vidikovca s kojih puca pogled na ceo Bokokotorski zaliv.

Bled predstavlja biser Slovenije i idealno je mesto za odmor tokom cele godine. Jezero Bled je poznato u svetu po fascinatnom pejzažu i divljoj prirodi, a na jezeru postoji samo jedno ostrvo s crkvicom. Jezero Bled je nalazi se na severozapadu zemlje, na nadmorskoj visini od 475 metara u Julijskim Alpima. Sam grad Bled ima oko 5.000 stanovnika.

Na listi najlepših malih gradova Evrope se nalaze još Taormina iz Italije, Port Isak iz Britanije, kao i Dingl iz Irske. Tu su još i Edam iz Holandije, Češki Krumlov iz Češke, Kasiiz Francuske i Cermat i Vengen iz Švajcarske.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Mostar na listi CNN-a najlepših manjih gradova Evrope

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare