Foto:shutterstock

Plaže namenjene nudistima, a ujedno su i "parče raja na Zemlji".

Crna Gora

Ada Bojana

Još u vreme stare Juge nudizam na crnogorskom primorju nije bio tabu, pa su nudističke plaže u Crnoj Gori privlačile turiste iz svih delova sveta. Ipak, vremenom su mnoge od nekadašnjih nudističkih plaža prilagođene su širim narodnim masama, pa je za nudizam ostalo manje prostora. Ipak, ima ga.

Jedna od najstarijih nudističkih plaža je svakako nudistički centar na Adi Bojani, otvoren još 1973. godine. To bajkovito mesto, ušće reke Bojane u Jadran na granici Albanije i Crne Gore, pravi je raj za one koji žele da se razgolite na pesku i suncu.

Bar

Druga nudistička plaža u Crnoj Gori nalazi se u Baru, između Male i Crvene plaže, i odvojena je velikim stenama koje se protežu i do 400 metara duboko u more. Ova stenovita plaža je zbog svoje dobre izolacije od ostalih plaža posebno popularna među nudistima, pišu na sajtu Crna Gora.

Ratac

Plaža Ratac nalazi se na poluostrvu Ratac između Bara i Sutomora. Plaža je rtom podeljena na dve manje plaže, a od magistralnog puta odvojena je četinarskom šumom.

Crvena glavica

Pored Budve se nalazi nudistički kompleks Crvena glavica koji čine kamp i nekoliko manjih plaža. Pored naročito lepe prirode, sedam raznolikih plaža čine ovo mjesto savršenim za bilo čiji ukus.

Buljarica

Nezvanično, plaža u Buljaricama ima deo rezervisan za nudiste, samo treba biti oprezan jer su kazne za nudizam na mestima koja se podrazumijevaju kao klasična kupališta visoke.

Hrvatska

Koversada

To je jedna od najstarijih nudističkih plaža u Hrvatskoj. Koversada je kamp i turističko naselje smešteno dva kilometra od centra Vrsara koja je službeno nudistička od 1961. godine.

Smeštena uz Limski kanal, plaža je duga oko pet kilometara, a ponegde je peskovita, šljunkovita i s većim kamenjem. Bogata je i malim uvalama i skrivenim oazma, a može se pohvaliti i uređenim pristupom u more za osobe s invaliditetom.

Valalta

Sedam kilometara od Rovinja nalazi se peščano-šljunkovita nudistička plaža i kamp Valalta. Na plaži se nalazi tobogan koji deca obožavaju, a tu su i barovi i restorani s odličnom ponudom raznih jela. Zbog svoje pozicije more je ugodno i toplo, a pristup vodi prilagođen je svim uzrastima, pišu na sajtu zenskirecenziraj.hr.

Zelena laguna

Dalje prema severu Istre, na pet kilometara od Poreča, nalazi se turističko naselje Zelena laguna čije su plaže Plavom zastavom, međunarodnom ekološkom nagradom. Okružena je bujnim krošnjama i nudi brojne sportsko-rekreativne mogućnosti i restorane i prodavnice.

Pročitajte još:

Kanegra

Na oko devet kilometara od Umaga nalazi se plaža Kanegra, takođe nagrađena Plavom zastavom i okružena mediteranskom vegetacijom, a nudi mogućnosti igranja odbojke, stonog tenisa ili tenisa. Uz ivicu mora plaža je šljunkovita, ali krasi je zelena travnata podloga koja dominira već nakon par metara od mora. Na plaži su tuševi i kabine za presvlačenje. Uveče je idealno mesto za laganu šetnju uz prekrasan, opuštajuć pogled.

Bunculuka

Na ostrvu Krk naći ćete šljunkovitu nudističku plažu Bunculuku, okruženu borovom šumom i smeštenu između dva brda u istoimenom kampu pokraj Baške. To je odlična preporuka za one koji traže gotovo netaknutu prirodu. Prekrivena je belim šljunkom s laganim i ugodnim pristupom vodi. Takođe je idealna za decu. Odmah uz plažu nalaze se restoran, kiosk, brza hrana, mala prodavnica, prostori za tenis, odbojku i mini-golf.

Donji Bili Bok

Ostrvce Proizd površine je manje od kvadratnog kilometra, a nalazi se na severozapadu Korčule. Na ostrvu se nalazi samo jedan restoran s južne strane i nekoliko prekrasnih uvala s kristalno čistim morem. Jedna od uvala, Donji Bili Bok namenjena je nudistima i ima oznaku FKK. Ostrvo je 2007. izabrano za Plažu godine, prema izboru Hrvatske turističke zajednice, a britanski Daily Telegraf uvrstio ga je među pet najlepših plaža na Jadranu. S Korčule do Proizda možete taksi brodićem ili grupno izletničkim brodom.

Ostrvo Sveti Jerolim

Malo prijatno ostrvo je i Ostrvo Sveti Jerolim pored Hvara. Koliko je to cenjena nudistička destinacija govori priznanje svetskog putničkog časopisa Lonely Planet koji ga je proglasio petom destinacijom za putovanja u 2012. godini, a CNN ga proglasio najboljom svetskom destinacijom za sve one koji su željni nudizma.

Iz CNN-a posebno naglašavaju sunčanje na belim stenama i privatnost u borovim šumama. Jerolim je s Hvarom povezan morskim taksijem.

Grčka

Tasos

Jedno od omiljenih grčkih ostrva okruženo Egejskim morem krije i plaže namenjene ljubiteljima nudizma.

Najpoznatija plaža na kojoj se možete lišiti kupaćeg kostima i slobodno uživati u čarima peska, sunca i talasa jeste Paradise beach, odnosno njen istočni deo. S obzirom na to da se radi o najdužoj plaži na celom ostrvu, iza nje postoji veliki broj manjih uvala koje takođe predstavljaju skriveni raj za nudiste, pišu na sajtu PutujSigurno.

Nudističke plaže na Tasosu se mogu pronaći i ukoliko se zaputite ka jugu ostrva, prema Limenariji. Istočni deo Trypiti plaže je takođe atraktivna destinacija za nudiste, a Metalia beach poseduje brojne uvale koje ljubitelji kupanja i sunčanje bez odeće mogu koristiti kao svoj hedonistički kutak.

Kada je u pitanju Tasos, nudističke plaže koje još možete pronaći na ovom atraktivnom ostrvu su i one kod Skale Maries plaže, kao i neposredno iza San Antonio plaže. To su sve fino ušuškane lokacije, daleko od radoznalih očiju, kao stvorene za uživanje u čarima mora, sunca i nudizma.

Kefalonija

Pored svih sjajnih mogućnosti koje Kefalonija nudi, ovo prelepo ostrvo ima i plaže na kojima svoje mesto mogu pronaći i nudisti. Nudizam u Grčkoj je dostigao novi nivo kada su popularne plaže počele da dozvoljavaju korišćenje određenih delova za sve one koji preferiraju sunčanje i kupanje bez odeće.

Neke od najpoznatijih nudističkih plaža koje možete potražiti na Kefaloniji su Spithi ili Mirtos.

Spithi plaža je svakako jedna od onih koje posećuje najviše turista, a posebno je atraktivna jer je prekrivena mešavinom peska i sitnog šljunka, a voda koja zapljuskuje ove obale je čista i mirna.

S druge strane, na zapadnom delu Kefalonije plaža Mirtos privlači ogroman broj turista, a kutak za nudiste je na severnom delu plaže. Osim ovih na Kefaloniji se može pronaći i jedna isključivo nudistička plaža – Mounda Beach, koja je pravi mamac za sve ekipe željne dobre avanture.

Krf

Krf je jedno od najlepših grčkih ostrva, posebno ako se uzme u obzir njegova veličanstvena priroda. Na ovom ostrvu nalazi se i jedna od najpoznatijih nudističkih plaža u Grčkoj – Mirtiotissa.

Pročitajte još:

Nalazi se na centralnom delu ostrva, zapadno od glavnog grada. To je mesto gde se okuplja najviše ljubitelja nudizma, a to i ne čudi s obzirom na to da je plaža okružena liticama, pa se stvara poseban ugođaj samostalnosti i stapanja sa prirodom.

Na Krfu se mogu pronaći još neke zanimljive plaže koje su posebno interesantne turistima – Arillas plaža i Agios Stefanos. Nisu zvanično nudističke, ali postoje određeni delovi koje spontano okupiraju kupači bez odeće, pa se može reći da imaju i takav karakter.

Krit

Procenjuje se da na Kritu postoji više od 600 uređenih plaža, a na svakoj od njih turisti mogu pronaći svoje idilično mesto. I nudističke plaže su brojne, a jedna od onih koja je posebno atraktivna turistima jeste Filaki Sfakion. Na njoj se nalaze pećine, sa malim uvalama i mini-plažama na kojima se turisti mogu potpuno izolovati i pronaći savršeni kutak za sebe.

Lefkada

Lefkada je jedno od ostrva za koje se može reći da poseduje veliki broj uređenih plaža za nudiste iako se u poslednje vreme sve više i više gubi taj jaz između nudističkih i “regularnih” plaža. Ukoliko je ovog leta vaša destinacija Grčka nudističke plaže koje se nalaze na Lefkadi pronaći ćete na zapadnom delu ostrva. Neke od najpoznatijih plaža za nudiste na ovom ostrvu su Mylos, Kathisma i Pefkoulia.

Najpoznatija među njima svakako je Mylos plaža koja se dugo godina unazad svrstavala među najpoznatije nudističke plaže u celoj Grčkoj. Međutim, zahvaljujući svojoj lepoti i posebno tirkizno plavom moru koje zapljuskuje njene obale, ova plaža sve više i više privlači ostale turiste. Iz tog razloga, nudisti sada ovu plažu posećuju najčešće prepodne kada nije prevelika gužva.

***

Bonus video: Niko nije primetio da je gola prošetala plažom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare