Novi protokol: Sva pravila koja važe u Grčkoj od 1. jula

Putovanja 30. jun. 202012:18 > 12:20
Podeli:
ulazak u grčku
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Sve putnike koji od 1. jula budu ulazili u Grčku čeka set pravila koja treba ispoštovati da letovanje ne bi preselo.

Pre svega treba ispuniti formular sa informacijama o boravku, a ako pri ulasku u zemlju budu nasumice testirani, rezultate će čekati u izolaciji. Na našem sajtu pogledajte kako se formular za QR kod popunjava, korak po korak.

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je sledeće protokole za putnike koji dolaze u ovu zemlju, a sve mere važe od 1. jula. Ipak, kako je rečeno iz Jute, putnici će do 3. jula zapravo biti pošteđeni ovih pravila jer je Grčka tek u nedelju uveče objavila protokol.

Protokol za putnike koji dolaze avionom

• Dolazak putnika.

• Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika, odnosno prethodno popunjen formular sa podacima o boravku u Grčkoj.

• Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola). Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.

• Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze brodom

• Dolazak putnika koji idu peške do glavnog ulaza

• Putnici koji dolaze u vozilima preusmeravaju se do posebnog ulaza

• Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.

• Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju. Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Po završetku skrininga dozvoljen im je ulazak u zemlju.

• Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze kopnom

• Dolazak putnika na kontrolni punkt. Sva lica koja ulaze u zemlju moraju po dolasku predati popunjeni PLF obrazac.

• Obavljaju se pasoška i carinska kontrola, a kontrolori proveravaju QR kod svakog putnika.

• Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju, naravno, uz poštovanje svih mera prevencije. Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI).

• Ako osobe koje dolaze stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih sedam dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mediterranean discovery! (@sun.sea_love) on


Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na koronavirus

Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko/socijalno distanciranje).

Maske

Pored ovog protokola važno je znati i da se svi aerodromi u Grčkoj za međunarodne letove otvaraju 1. jula, a do tad su aktivni u Atini i Solunu. Očekuje se da će do 15. jula biti otvoreni letovi za još 42 destinacije iz Atine i najmanje još sedam destinacija iz Soluna. Broj telefona za kovid 19 hitne slučajeve je 1135, a ukoliko prekršite osnovno pravilo o nošenju maski,0 moraćete da platite kaznu 150 evra. Treba ih nostii svuda po aerodromu, s tim što ćete ih skidati samo nakratko po potrebi – radi identifikacije. Maske su, između ostalog, obavezne na aerodromu, trajektu, u frizerskim salonima, ali i u metrou i uopšte u javnom prevozu, kao i u taksiju i prodavnicama . Pripremite se na elektronsko plaćanje, pošto će keš biti dozvoljen samo u izuzetnim slučajevima, a na aerodromu vas čeka i bezkontaktna provera pasoša.

Plaže

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mediterranean discovery! (@sun.sea_love) on


Na površini od 1.000 kvadratnih metara, biće dozvoljen boravak za samo 40 osoba, a na svim plažama će postojati redari zaduženi za brojanje i poštovanje ove kvote. Minimalni razmak između suncobrana je četiri metra, a uz jedan suncobran mogu da idu maksimalno dve ležaljke. Ovo pravilo se, naravno, ne odnosi na porodice s decom. Ipak, razmak između samih ležaljki biće minimalno metar i po. Obavezno je i postavljanje peškira na ležaljku, što će morati da obezbedi sam korisnik, a zaposleni na plaži su zaduženi za dezinfekciju nakon svakog korišćenja.

Pročitajte još:

Takođe, raspored čišćenja i dezinfekcije toaleta biće transparentno objavljen i obavljaće se nekoliko puta dnevno. Što se tiče barova i restorana na plaži, u njima neće biti dozvoljeno sedenje i radiće samo po principu naručivanja “za poneti”. Dok čekate u redu za svoju porudžbinu, moraćete da držite međusobni razmak od metar i po. prodaja alkohola na plažama trenutno je zabranjena, ali se očekuje revidiranje ovog pravila. Takođe, vlasnicima barova i kafića na plaži preporučeno je da ne puštaju glasnu muziku kako se ne bi stvarale gužve.

Kafići i restorani

Trenutno je dozvoljeno sedenje samo na otvorenom, a očekuje se da bi ugostiteljski objekti mogli da otvore svoja vrata i u zatvorenom prostoru od 15. juna. Minimalna distanca između stolova varira od 70 do 170 cm, a za jednim stolom sme da sedi najviše šest ljudi. To se, takođe ne odnosi na porodice s decom. Gosti se ohrabruju da koriste elektronske sisteme plaćanja, a gel za dezinfekciju ruku, kao i obaveštenja o preventivnoj higijeni biće u svakom lokalu istaknuti na vidljivom mestu.

Trajekti i brodovi

Trajekti će ići sa 60 do 65 odsto popunjenog kapaciteta. Pre ukrcavanja svaki putnik će morati da odgovori na određena pitanja i meriće mu se temperatura. Oni koji budu pokazivali simptome ili budu ocenjeni kao rizični, neće moći da uđu na brod. Obevezna distanca na brodu je 1.5 m, a biće redukovan i broj mesta za sedenje. U kabinama će maksimalno moći da boravi po jedna osoba, izuzimajući porodice i osobe s invaliditetom kojima je neophodan pratilac. Nošenje maske na brodu je obavezno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar