Glamping: Šta je glamurozno kampovanje i gde ga ima u Srbiji

Podeli:
glamping
Foto: Profimedia

Glamping je glamurozno kampovanje koje je zapravo savršen spoj luksuza i uživanja u prirodi. A baš to, čini se, mnogima treba u poslednje vreme. U Srbiji još nije zaživelo kako treba, ali postoji nekoliko mesta na kojima ćete uživati u čarima cvrkuta ptica, zvezdanom nebu i mirisu šume, ali uz toalet, krevet i sve ono što vam treba iako niste u hotelu.

Za stapanjem s prirodom žudimo, čini se, više nego ikad, otkad smo bili zatvarani među četiri zida, otkad su putovanja u inostranstvo neizvesna, a gradska gužva sinonim za potencijalnu opasnost zaraze. Za ljubitelje prirode koji ipak nisu toliki avanturisti da ličnu higijenu i osnovne fiziološke potrebe obavljaju u šumi tu je glamping, luksuzno kampovanje.

Specijalni šatori, kućiće i kampovi obično imaju krevete, struju, kupatila sa tuševima, aparate za kafu, pa i potpuno opremljene kuhinje. Iako je i na glampovanju moguće spremati obrok na vatri, računajte na to da će nedaleko od vas biti i restoran koji služi jela po svačijem ukusu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glamping Gaia’s Spheres (@gaiasspheres.glamping) on


I mada deluje da je glamping novotarija, ovaj koncept postoji vekovima – još od 15, 16 veka, kada su evropski i otomanski vladari sticajem okolnosti spavali van dvoraca, pa su za te diplomatske msiije za njih bili pripremani luksuzni šatori. Tu su i moderne jurte, savrmene verzije onih starih mongolskih od pre više hiljada godina.

Pročitajte još:

Glamping je u svetu već neko vreme pravi hit, pa možete da uživate i u kućicama na drvetu i sjajno opremljenim šatorima, dok je kod nas pre tri godine u Mokroj Gori svečano postavljen prvi glamping šator u našoj zemlji. I mada je Srbija daleko iza sveta i, recimo, Slovenije, u kojoj glamping cveta, i kod nas ima nekoliko mesta vrednih pažnje.

Kamp Bezdan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Camp Bezdan (@campbezdan) on


Ovaj kamp u mestu nadomak Sombora nudi boravak u luksuznim šatorima i za pojedince i za grupe, ali i za vaše kućne ljubimce jer je pet friendly.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Camp Bezdan (@campbezdan) on


U čarobnoj prirodi osim iz ovih modernih šatora možete da uživate i u vožnji kanuom Velikiim bačkim kanalom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Srce lutajuće (@srcelutajuce) on


Cena za šator za dvoje je 20 evra za noć, a u tu cenu ulazi i upotreba roštilja i mesta za kuvanje, korišćenje veš-mašine i parking mesto. Šator sa tri ležaja plus jedan pomoćni košta 30 evra za noć.

Jandala

Bajkovito imanje na uzvišenju iznad Dunava između dva napuštena kamenoloma, prekoputa Krčedinske ade spaja prirodu, tradiciju i udobnost. I mada je uglavnom namenjeno za radionice i seminari I tim bildinge, moguće su i pojedinačne posete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JandaLa imanje – Event venue (@jandalaimanje) on


Pored drvenih lućica za smeštaj na samom vrhu imanja smešteno je šest šatora, svaki sa po dva odvojena ležaja, natkasnama, drvenim podom i strujom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JandaLa imanje – Event venue (@jandalaimanje) on


Odlični su i za ljubitelje kampovanja i za one koji se do sda nisu odlučili za ovakav odmor jer ćete us vakom trenutku imati osećak das e nalazite u sobi, a opet čim sklonite zatore, čiućete ptice I udahbnuti svež vazduh. Šatori imaju krvete, natkasne, drveni pod, struju, internet, a u blizini su toalati sa tuševima,

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JandaLa imanje – Event venue (@jandalaimanje) on


Za dodatne informacije i cenu treba kontaktirati ovo imanje.

Kamping Oaza

Za razliku od glampinga, Srbija je nešto bolja u kampingu, mada i tu može mnogo bolje. Među onima četrdesetak njih koji vam nude prostor za kamp i druga vozila u prelepom okruženju jeste i Kamping odmorište Oaza. Nalazi se na Vračevgajskom jezeru nadomak Bele crkve.

Tu je 30 kamping parcela, kako za kamp prikolice, tako i za šatore, bicikliste i sve ljude koji žele da provedu kraći ili duži odmor pored samog jezera uz zvuke prirode.

Odmorište se prostire se na 8.200 kvadratnih metara, sa plažom na 300 m. Opremljeno je toletima, solarnim kolektorima za toplu vodu za tuširanje, gradskom vodom za piće, sudoperama, strujom, hemijskim wc-om, besplatnom Wi-Fi mrežom, malim fudbalom, recepcijom, uslužnim roštiljima…

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Vaš komentar