Balos plaža na Kritu; FOTO: Profimedia.rs

Grčka će i ovog leta biti top destinacija sa svojim čudesnim plažama, a ako ste pomislili da više ne može da vas iznenadi i da ste već videli najbolje što ima da ponudi - portal Greecefully.com je izdvojio je 20 najboljih plaža za 2020. godinu.

1. Voidokilia, Peloponez

Voidokilia plaža se u obliku grčkog slova Omega proteže ispod tvrđave i čuvene Nestorove pećina iz Homerove Odiseje. Plaža je peščana, a voda plitka, čista i puna ribica. 

2. Crvena plaža, Santorini

Crvena plaža je glavna atrakcija Santorinija, zbog boje koja pravi uzbudljiv kontrast s azurno plavim morem. U pitanju je vulkanska plaža, crvena zbog velike koncentracije gvožđa u stenama.

3. Balos, Krit

Sa svojim belim peskom i kristalnom vodom, Balos podseća na rajske plaže Kariba, a činjenica da je put koji vodi do nje dosta nezgodan, samo doprinosi njenoj atraktivnosti.

4. Mirtos, Kefalonija

Mirtos je divlji biser Kefalonije i Jonskog mora, šćućurena između dva brda i ušuškana zelenilom. Zbog belog šljunka i tirkiznog mora lako se upisala među najlepše plaže sveta.

5. Navađo, Zakintos

Navađo je plaža u zalivu koja je zahvaljujući olupini jednog broda postala jedna od najpoznatijih plaža Grčke i celog sveta. Između ostalog, poznata je i po tome što se do nje može stići samo brodom.

6. Pisina, Sivota

Pisina na grčkom znači bazen i već možete da zamislite tu fantastičnu boju vode. Inače i do ove malene plaže dolazi se samo brodićem.

7. Porto Katsiki, Lefkada

Više puta proglašena za najlepšu plažu u Evropi, Porto Katsiki prozirnim morem i oblim belim kamenčićima prkosi strmim liticama koje je okružuju.

8. Preveli, Krit

Preveli sa svojim palmama, zelenkastom vodom i mekim peskom podseća na egzotičnu lagunu. Ipak, jedna je od najposećenijih plaža na Kritu.

9. Panormos, Skopelos

Panormos je dugačka plaža u dubokom zalivu, okruženom borovima, brdima i stenama, a ljubitelji ronjenjea biće oduševljeni podvodnim svetom koji se ovde može videti.

10. Lalaria, Skijatos

Zaštitni znak plaže Lalarije je Tripija Petra, “trijumfalna kapija” koju je sama priroda isklesala. Plažu, do koje se dolazi samo morem, krasi belo kamenje, a pećine Skotini i Galazia su čuda prirode.

11. Rajska plaža, Mikonos

Zove se “super rajska plaža” i raj za turiste koji vole da partijaju uz more. Plaža je peščana, more kristalno, ali celodnevne žurke su, čini se, njen glavni adut.

12. Apantima, Antiparos

Šljunkovita plaža sa čistom vodom i stenovitim morskim dnom, smeštena u uvali, zaštićena od vetrova. Plaža je uređena, sa ležaljkama i suncobranima.

13. Vai plaža, Krit

Vai plažu zovu i “šuma palmi”, pošto je zaista okružena najvećom šumom palmi u Evropi. Sama plaža je uglavnom peščana, a celo područje oko plaže je u vlasništvu manastira Toplou.

14. Plaka, Naksos

Plaka je duga, prostrana peščana plaža, uređena i sa dosta hlada, a na sredini plaže se nalazi atraktivan izvor vode.

15. Plaža svetog Pavla, Rodos

Jedna od najpopularnijih plaža za venčanja, budući da ide u paketu s romantičnom crkvicom. Mirno more idealno je i za plivače i skuba dajving.

16. Simos, Elafonisos

Simos se sastoji iz dve plaže, velike i male, povezane uskim potezom belog peska, što je čini jednom od najzanimljivijih plaža u Grčkoj.

17. Platis Gialos, Mikonos

Jedna od najposećenijih plaža na ostrvu. Velika je i peščana, s tirkiznim morem, a preko skoro cele površine se prostiru ležaljke i suncobrani.

18. Sani, Halkidiki

Najluksuznija oblast Halkidikija, s gomilom skupih jahti koje čine da izgleda i da tu osećate kao u “grčkom Monte Karlu”.

19. Zlatna plaža, Paros

Zlatna plaža je ime dobila po boji peska, a godinama je ponosni nosilac Plave zastavice. More je plitko i čisto.

20. Elafonisi, Krit

Plaža poznata po pesku, koji  u zavisnosti od svetla i doba godine, dobija pink boju i stvara neverovatan priyor u susretu s morskim plavetnilom.