Kuvate li vi kad odete na letovanje ili vam ne pada na pamet da palite šporet?
Rasprava o „paradajz turizmu“ malo se pomerila u pravcu – kuhinje u apartmanu. Naime, ima onih koji se hrane u restoranima i onih koji kupuju u marketima i na pijacama; neki ozbiljno kuvaju, a neki se uglavnom drže sendviča i supice iz kesice… A svi su se oglasili na objavu jednog člana grupe „Grčka info“ u kojoj se pohvalio da u Grčkoj redovno sprema morske specijalitete.
„Na moru u Grčkoj obožavam da kuvam. Prošli put u Stavrosu smo imali i zajedničku terasu na krovu koju su svi koristili uveče jer je preko dana bilo 40C u hladu. I sad odleže miomiris potkrovljem, neke gospođe negoduju pitaju se glasno ko prži na odmoru kad ima giros za 3€. Rekoh: Ja pržim, a to što se oseća je miris flambiranog belog luka, tako počinje svako italijansko jelo. A ovo su pripreme za gulaš od hobotnice u toku. Kuvate li i zašto ne, oni rešoi bukvalno novi netaknuti greota?“, prizvao je različite reakcije uz fotografiju „priprema“.
„Ja na odmoru odmaram i ne prilazim šporetu. Kuvam samo kafu i dosta od mene vala“, odgovor je koji je dobio najviše lajkova, a ispod se nanizalo još mnogo sličnih – uglavnom od strane žena koje jedva dočekaju odmor da ne prilaze šporetu.
„Brate svaka čast tebi na kulinarstvu ako voliš. Ali ja sa troje dece odem na odmor da bih „odmorila“ uostalom i od kuvanja“.
„Obožavam da kuvam ali na moru ni pod razno. Tamo mi jedino prija miris mora“.
„Nema šanse da odem na more i da kuvam. Samo mogu da skuvam kafu i to je to. Tih 10 dana ne prilazim šporetu. Na moru samo odmaram i uživam na plaži na ležaljkama“, komentarišu, a onda je jedna članica grupe ponudila „objašnjenje“:
„Naravno da je ovo napisao muškarac. Pretpostavljam da supruga kuva ostalih 355 dana u godini i da joj se smučilo i da priviri u kuhinju, a kamoli da dinsta beli luk. Ako vi kuvate i kod kuće, onda svaka čast ali mislim da ljudi treba malo da se opuste na odmoru, a ne da se drže šporeta. Izađite malo, prošetajte, Stavros i okolna mesta su prelepa i uveče za izlazak, idite u neki riblji restoran, tavernu ili na žurku na plaži, doživite nešto novo u životu. Kuhinja čeka svakako“, poručila je.
Ipak, čovek koji voli da kuva na moru više je nerazumevanja izazvao priznanjem da redovno prži beli luk na odmoru. Mnogi ga ne bi želeli za komšiju.
„Platiš apartman 2000 e za 10 dana i lik pored tebe prži beli luk svaki dan. Svaka tebi čast sto voliš da kuvaš, ali mislim da se ne bi slagali da smo apartman jedan do drugog“.
„Zašto se svi na moru uhvate za beli luk i ostale „miomirisne“ namirnice? Skuvaj jaja, pire krompir, nešto neutralno da ne smaraš ni u apartmanu ni u klonji.“
„Svojim hobijem ne treba da ugrožavate druge i da namećete svoju volju tj. mirise. „Pravilo kupea.““, poručili su mu mnogi.
„Pa to može da smeta samo onome ko je gladan“, smatra jedna članica grupe, a druga sumira: „Prvo su na red došli oni što nose hranu odavde. Potom oni koji jedu na plaži. Sledeći na listi za odstrel su oni koji sami spremaju hranu. Neka se spreme… (Hotelski gosti? Oni koji jedu u restoranima? Ljubitelji fast i stret fooda?) Mislim da je poruka da se ljudi najedu kod kuće pre polaska i onda deset dana ne jedu ništa. A kao da se i mora jesti svakog dana!“
„A to što ovde vidim da pišu da ne spremaju ništa tih 10 dana to je čista laž… Jedino ko odseda u hotelu. Tolike godine idem, svaka terasa ujutru doručkuju u podne i uveče salatice i nešto dodaju. To je normalno. A foliranje ovde da ni kafu nekuvaju… Jake gospode“, bilo je i ljutih.
„Nema šanse da ne kuvam… Pa nećemo jesti kojekakve splačine, zdravlje na usta ulazi. To je pola sata posla.“
Naravno, i onih koji i sami jedva dočekaju da zagreju šporet na moru i koji mu traže recept za gulaš od hobotnice.
#related-news_0
„Prvo što sam potražila u Sartiju bilo je pijaca i mesara i da svaki dan smo jeli kuvano i kvalitetno za male pare, a ostatak smo trošili na izlaske i predivne okolne plaže“.
„Volim da kuvam uvek – na odmoru mi posebno prija, jer imam dovoljno vremena da u tome uživam! Izmedju „All inclusive“ i apartmana sa kuhinjom, uvek bih izabrala ovo drugo!“
„Kuvamo, umereno, ali isključivo svežu ribu, mislim bilo kakvo jelo sa ribom, škampima, itd, jer u Beogradu nije to to ipak“.
„U restoranima kao da daju samo da probamo, za ne male pare. Najeli smo se tek posle pijace četvrtkom u Neos Marmarisu. Za cenu jednog ručka jeli smo 4 dana, škampi, tuna, lignje, oktopod…“, pohvalio se jedan turista.
„Prilično je tužno videti hobotnicu u tanjiru“, konstatovao je drugi, možda otvarajući neku novu temu…
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare