Lutajući putnik
Foto: Boris Radošević

Boris Radošević je master turizmolog, predstavlja se kao "avanturista koji istražuje svet oko sebe kroz putovanja, kulturu i prirodu", a na Instagramu je poznat kao Lutajući putnik s talentom da otkrije najzanimljivija mesta i prenese najuzbudljivije priče. Pitali smo ga da izdvoji tri destinacije koje su za njega "raj na Zemlji".

„Da bi neko uopšte mogao da odabere top destinaciju, najpre mora da upozna sebe, lepotu svoje zemlje, pa tek onda da proputuje sve kontinente. Zato mi je Srbija mesto broj jedan, i uvek će biti. Ne samo zato što sam ja iz Srbije, već zato što su Srbiji stvarno date sve lepote i sva bogatstva sveta. Dakle, čovek mora da obiđe Krupajsko vrelo, koje je blago Homolja, Rosomačke lonce koji izgledaju kao veliki kanjon u Arizi, Lazarev kanjon, koji je biser Istočne Srbije, vodopad Prskalo, koji je jedan od najmaštovitijih i najskrivenijih vodopada, a šta tek reći o značaju i lepoti srpskih svetinja po čitavom Kosovu i Metohiji ili manastirima na Fruškoj Gori… Lepota celog sveta krije se u ovakvoj maloj zemlji, našoj Srbiji“, kaže Lutajući putnik, koji je tokom poslednje tri godine obišao neke od najegzotičnijih zemalja sveta.

Zato nismo mogli ni da pretpostavimo kako će izgledati nastavak ove liste.

Lutajući putnik
Foto: Boris Radošević

„Nisam upoznao čoveka koji ne bi želeo da bude u avionu koji vodi za Meksiko. Imao sam privilegiju i sreću da koračam ulicama drevnih Maja, da uživam u čarima Kariba, da slušam kako mi marijači sviraju i da pijuckam tekilu uz popularni pozdrav: VIVA MEXICO! Tamo gde su plaže sa tirkiznim nijansama i belim peskom, tamo gde su palme i večito sunce, tamo gde se pliva sa delfinima i ribama ražličitih boja, tamo gde su gradovi starih civilizacija i hijadama godina magične prirode, tamo gde su energični ljudi poput njihovog brzog gonzalesa, tamo gde se jedu takosi sa čili sosom, tamo je Karipsko more, tamo je Jukatan, tamo je Meksiko, tamo je raj“, poetično nam je objasnio Radošević.

Pročitajte još:

Nije mu bilo lako da svoje preporuke ograniči na tri, ali…

„Da li zbog različitosti ili zbog nečeg drugog, treća destinacija mi neće biti ni tango u Argentini, ni gejziri na Islandu, ni zalasci sunca na Šri Lanci, već je to Persija, kolevka civilizacije koja traje vekovima… Da li može da se opiše osećaj kada se nalazite na tlu jedne od najstarijih zemalja čija civilizacija, kultura i istorija postoje više od pet hijada godina? Ovo je zemlja koja se u vreme Darija I prostirala od današnje Grčke i Libije, pa sve do reke Ind. Ovo je zemlja prekrasne arhitekture, pred kojom se izgubite u trenutku. Ovo je zemlja čuvenih persijskih tepiha od čiste vune koji se tkaju na svilenoj podlozi. Ovo je zemlja ponosnih i gostoprimljivih ljudi. Ovo je zemlja najlepših trgova, palata, džamija i vrtova… Ovo je Persija. Ovo je Iran. Na kraju, ne postoji ružno putovanje. Lepotu u svakom od njih morate pronaći sami“, poručuje za kraj.