Leto na Tari – miks avanture, kupanja i punjenja baterija

Putovanja 15. jun. 202114:53
Podeli:
Foto:Zoran Milutinovic/arhiva NP Tara

Očuvana i zaštićena priroda je ono što turisti sve češće biraju kada se odlučuju gde će provesti dane odmora tokom letnje sezone koja je na samom pragu. More je i dalje najčešći izbor, ali je sve više onih koji tokom leta biraju planinski turizam. Jedna od najlepših planina koja nudi izobilje sadržaja u prirodi je Tara.

Očuvana i zaštićena priroda je ono što Tara nudi turistima ali je važno reći da i turisti moraju ponuditi ovoj planini ono što ona očekuje od njih, pre svega ponašanje u skladu sa okruženjem u kome će se naći. Svakako da pored očuvane prirode ova planina nudi brojne sadržaje, pre svega za aktivan odmor. Ono što na Tari nećete naći su noćni sadržaji i provodi, sem restorana, takvih objekata u ovom carstvu prirode nema.

„Na Tari se nalazi oko 30 obeleženih pešačkih planinarskih staza ukupne dužine oko 300 km ali i 75 km biciklističkih staza. Njima se može stići do devet uređenih vidikovaca, a uskoro će biti još dva. To su uređeni i bezbedni vidikovci sa edukativnim tablama koje se nalaze na svim stazama i lokalitetima. Sve to pomaže posetiocima da bezbedno obiđu i na pravi način upoznaju Nacionalni park“, kaže za Nova.rs turizmolog “Nacionalnog parka Tara” Ranko Milanović.

Banjska stena

Tara; Foto: Branislav Petkovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Među najpoznatijim vidikovcima, ne samo na Tari već u čitavoj Srbiji, je vidikovac Banjska stena, koji je prošle godine u Srbiji posetilo najviše turista. Od Mitrovca na Tari udaljen je oko šest kilometara, a do njega vode dve uređene pešačke tsaze i jedan makadamski put za one koji nisu ljubitelji pešačenja. Sa vidikovca, koji se nalazi na 1.065 metara nadmorske visine, puca nezaboravan pogled na kanjon reke Drine i jezero Perućac ali i područje Ocata u Bosni i Hercegovini.

Crnjeskovo

Foto:Ranko Milanovic/arhiva NP Tara

Vidikovac Crnjeskovo je smešten na litici visokoj 980 metara nadmorske visine i nalazi se nedaleko od Kaluđerskih bara. Do njega se stiže pešačkom stazom, a sa njega se pruža pogled na klisuru reke Rače, dolinu Drine i Bajinu Baštu. Na izlasku iz klisure smešten je srednjovekovni manastira Rača iz 13.veka, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Sa vidikovca se na levoj strani vidi i Krstasta stena ispod koje se nalazi pećina u kojoj su monasi skrivali knjige.

Skolarica

Skolarica je vidikovac koji predstavlja deo rezervata „Klisura Rače“i smešten je na obodu visoravni i naselja Sokolina. Udaljen je četiri kilometra od Račanske šljivovice, deset od Kaluđerskih bara i dvanaest od Mitrovca, čini ga nekoliko manjih povezanih vidikovaca. Nalazi se na visini od 990 metara, naspram Crnjeskova, a iznad klisure Rače, a sa njega se još vide Krstasta stena, Kaluđerske bare i Račanska šljivovica.

Pored ovih, ništa manju lepotu pogleda ne pružaju i vidikovci, Bilješka stena, Sjenič, Osluša, Ravna stjena ili Grad, Osliša, Brana, lazić i Janjač, jedan od najlepših vidikovaca koji se nalazi na čak 1.473 metra nadmorske visine. Trenutno se za turističke posete uređuju još dva vidikovca – Vrla ripa i Platno.

Kupanje

Foto:Ranko Milanovic/arhiva NP Tara

Za one koji leto ne mogu da zamisle bez kupanja, Tara nudi i dva jezera i to Perućac i Zaovine. Na Perućcu se nalazi uređena pontonska plaža, a na Zaovinama nema uređenig kupališta.

Ipak je veliki broj onih koji biraju neuređene plaže baš ovog jezera među kojima najčešće Vežanju, Jelisavčiće i Branu Lazići.

Pročitajte još:

Kanjon Drine do Višegrada je najlepši deo vodnog područja Tare gde turisti uživaju u vožnji čamcima ali i kajaku i veslanju na daskama. Jedna od najznačajnijih manifestacija ovog kraja je Drinska regata koja se tokom leta organizuje tokom Drine od Perućca do Rogačice a koju poseti nekoliko desetina hiljada ljudi.

Tara pripada turističkoj regiji Zapadna Srbija i važi za pravi biser planinskog turizma, upravo zbog netaknute prirode, velikog broja mini lokaliteta, bogatog biljnog i životinjskog sveta.

Foto:Ranko Milanovic/arhiva NP Tara

„Tara je svakako jedna od najznačajnijih destinacija u regiji. Prošle godine je doživela pravu eksploziju pošto su građani Srbije bili sprečeni da putuju u inostranstvo, Tara i Zlatibor su bile najposećenije destinacije u regiji. Prema podacima Turističke oganizacije Srbije, pet najposećenijih destinacija u Srbiji bile su Tara, vidikovac Banjska stena i Uvac, što dovoljno pokazuje da se Tara izborila za mesto na kome se nalazi. Sve više privlači pažnju turista jer je trend odmor u očuvanoj prirodi, pogotovo u ovim uslovima. Ponuda je raznovrsna pre svega kada je u pitanju aktivni odmor, izdvaja se ne samo u ponudi regije već cele Srbije“, kaže za naš portal direktor TO regija Zapadna Srbija Miroslav Rađen.

Tri četvrtine smeštajnih kapaciteta nalazi se u privatnom smeštaju dok preostalu četvrtinu čini hotelski smeštaj. U privatnom smeštaju apartmani se mogu iznajmiti za 20-40 evra dok se smeštaj na bazi polupansiona u hotelima kreće oko 30 evra.

Kvadovi zabranjeni

Mnogima nije poznato da vožnja motorima i kvadovima nije dozvoljena na području Nacionalnog parka Tara, te da je prošle godine bilo dosta onih koji su došli potpuno neinformisani i nepripremljeni. Adekvatna odeća i obuća, jedna je od najznačajnijih stvari o kojoj treba razmišljati jer, kako su nam rekli u Nacionalnom parku, prošle godine su posetioci imali ponajviše takvih problema tokom prilagođavanju uslovima parka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar