Foto: Shutterstock

Ako ste odlučili da i ovo leto provedete na domaćem terenu, Srbija ima mnogo interesantnih mesta koja mame pozivima na avanturu, uživanje u prirodi, brčkanje...

Izdvajamo destinacije koje su po mnogima dobar izbor za letovanje u Srbiji.

Srebrno jezero

Jedna od najpopularnijih letnjih destinacija, Srebrno jezero pored kupanja i izležavanja na suncu, nudi i dodatne zabavne sadržaje, kao što su akva park, golf, tenis, vožnja turističkim brodovima, vožnja bicikla, šetnja ili gušterisanje u nekom od brojnih kafića koji se nalaze na samoj obali. Nalazi se nedaleko od Velikog Gradišta i na svega 110 kilometara od Beograda. Ovo 14 kilometara dugo veštačko jezero naziv je dobilo po srebrnkastom odsjaju koji se najbolje vidi u popodnevnim časovima, a podjednako je popularno i među ljubiteljima ribolova, pa možete da se okušate i u pecanju.

Sokobanja

„Sokobanja Sokograd, dođeš star, odeš mlad“. Tako glasi stih pesme o Sokobanji, ali ne dajte se zavarati – ovo nije mesto samo za stare, već je idealna destinacija za svakoga ko uživa u mirnom odmoru, netaknutoj prirodi i čistom vazduhu, za koji možemo da se zahvalimo vencu planina koje okružuju samu banju. Posle Vrnjačke banje, ovo je najposećenija banja u Srbiji, a pored termalnih voda, ističe se i predivnom prirodom. Nije bez razloga Sokobanja bila jedno od omiljenih mesta Stevana Sremca, koji je ovde provodio veliki deo slobodnog vremena.

Palić

Pored čuvenog jezera, na Paliću će vas dočekati i pregršt drugih lepota, kao što su raskošni parkovi, zanimljive građevine s početka 20. veka i luksuzni hoteli, u kojima smeštaj može da se nađe po vrlo pristupačnim cenama. Plaža je lepo uređena i nudi sjajano osvežene u letnjim danima, a tu je i zoološki vrt za ljubitelje životinja.

Golubac

Posetite mesto gde je Dunav najširi, jer će vas prizor nalik na more sigurno oduševiti. Velelepna tvrđava u Golupcu nezaobilazna je destinacija, a ovo mesto takođe nudi i zaista puno sadržaja za aktivan odmor – od planinarenja, preko raznih pešačkih tura, obilaženja skrivenih vodopada, biciklizma i obilaženja kanjona, pa sve do Gvozdenih vrata sa četiri klisure i tri kotline. Golubac je definitivn mesto za ljude koji žele da se provedu aktivno i da se sjedine sa prirodom.

Bela Crkva

Belocrkvanska jezera nisu bez razloga dobila nadimak „vojvođanska Venecija“. Najlepše prirodno obeležje južnog Banata sastoji se od sedam većih i nekoliko manjih jezera, među kojima su najpopularnija Glavno, Vračevgajsko, Šaransko i jezero Šljunkara. Izležavanje na peščanim plažama pokraj jezera ili sedenje u nekom od brojnih kafića nude idealnu priliku za letnji odmor, a ni ljubitelji pešačenja ili ribolova neće ostati razočarani.

Borsko jezero

Jedan od bisera istočne Srbije, koji svakako vredi obići, a popularnost mu je porasla poslednjih godina. Borsko jezero se, kako mu i ime kaže, nalazi nadomak grada Bora, i nastalo je zarad potreba Rudarsko – topioničarskog basena Bor, ali postaje sve zanimljivije i za turističke posete. Ukoliko se odlučite za ovo jezero, obavezno obiđite i Crni vrh koji je u blizini, ali i sam grad Bor koji ima i zoološki vrt.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)