Švedski sto
Švedski sto; Foto: Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia

Švedski sto za doručak je uobičajena usluga čak i u skromnijim hotelima, ali to bi uskoro moglo da se promeni.

Švedski sto je neizostavan deo ponude u mnogim hotelima i jedan od razloga što neki srpski turisti radije idu u Tursku nego u Grčku. Pruža gostima priliku da probaju razne lokalne đakonije i biraju ono što im najviše odgovara od hrane, ali, nakon što se doručak završi, nastupa jedan ne tako mali problem – prekomerno bacanje hrane.

Gosti iz želje da probaju što više specijaliteta, sipaju hranu koju ne mogu da pojedu, zbog čega se ona na kraju najčešće baca. Ali, ista sudbina čeka i dobar deo hrane koja ostane na poslužavnicima. Na švedskom stolu se u ponudi uvek može naći više hrane nego što je potrebno, ta hrana je obrađena i poslužena, a ako se ne pojede odmah – ne može više da se koristi, zbog strogih propisa o bezbednosti i čuvanju namirnica.

Novinar Euronewsa se zamislio kad je otišao na odmor na Tenerife i u hotelu video osoblje kako baca preostalu hranu s ovala direktno u ogromne kante, pri čemu je većina hrane bila netaknuta i sveža.

Pročitajte još:

Izveštaj UN-ovog Programa za okolinu o indeksu bacanja hrane za 2024. pokazao je da je 1.05 milijardi tona hrane otišlo u otpad 2022. godine. Otprilike oko 19% hrane dostupne potrošačima se ukupno baci u maloprodaji, uslužnim delatnostima i ugostiteljstvu.

U tom kontekstu i hoteli su prinuđeni da razmišljaju u pravcu smanjenja otpada i minimiziranja bacanja hrane.

„Zakon o bezbednosti hrane nameće stroge smernice za hotele“, kaže Lurd Ripol de Oleza, potpredsednik za održivost u Melia Hotels International, koji ima preko 200 objekata u Evropi i 17. je po veličini hotelski lanac u svetu. „Svaki prehrambeni proizvod koji je izložen za konzumaciju, a ne konzumira se od strane kupca, odbacuje se kako bi se umanjili potencijalni zdravstveni rizici.“

To znači da u slučaju ponude na bazi švedskog stola, sva hrana koja stoji na tezgama mora biti odbačena čak i ako nije dodirnuta.

Prema irskom Nacionalnom programu za prevenciju otpada, doručak na bazi švedskog stola obično rezultira duplo većim bacanjem hrane po mušteriji (300 grama) u poređenju sa doručkom koji se služi sa menija (130 g).

Zato su neki hoteli u potpunosti ukinuli opciju švedskog stola. Neki ih jednostavno nikada nisu vratili nakon pandemije kovida koja je donela i tu zabranu.

Međutim, šef sa Mišlenovom zvezdicom Masimo Botura kaže da postoje brojne prednosti švedskog stola za goste, a da postoje načini da se takva usluga učini održivijom. Švedski stolovi, ne samo doručak ili večera, odličan su način da se gostima ponudi kompetan ukus lokalne tradicije, navodi Botura.

U njegovoj kuhinji Casa Maria Luigia u Modeni preduzeti su koraci koji uključuju ponudu manjih tanjira gostima, smanjenje veličine peciva, kao i davanja saveta gostima koji će im pomoći pri odabiru prikladnih porcija. Botura takođe preporučuje opciju pripreme jela na licu mesta, a kaže da su viškovi i ostaci hrane su prilika za kuvare da iskoriste svoju kreativnost i pokažu šta može da se napravi od toga.

Pročitajte još:

Neki hoteli eksperimentišu sa veštačkom inteligencijom (AI) kako bi se pozabavili problemima bacanja hrane.

Hotelska grupa Accor se udružila sa tehnološkom kompanijom Orbisk kako bi uvela AI u svoje kuhinje i navodno su ispitivanja u 10 evropskih hotela rezultirala smanjenjem bacanja hrane za 22 odsto za šest meseci.

Sistem koristi tehnologiju AI prepoznavanja za praćenje sastojaka koji se bacaju, u kojim količinama i kada, a ti podaci zatim omogućavaju kuhinjskim timovima da identifikuju gde su najveći gubici i implementiraju namenska rešenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare