kuća od gline
Foto: Barna Tanko / Alamy / Alamy / Profimedia

Gotovo neverovatna kućica izgleda kao da je iz bajke ili Gospodara prstenova, a zapravo je tu, na ovom svetu. Ovaj idealan spoj umetnosti i arhitekture nalazi se u Kolumbiji gde ju je arhitekta Oktavio Mendoza podigao uz pomoć gline.

I samo od gline, bez korišćenja ijednog drugog materijala, uspeo je podići kuću na dva sprata. Ostavio ju je da se suši i stvrdne na suncu, a kada je „gradnja“ završena, svi su zaključili kako izgleda kao posuđe u kojem možete živeti.

Sam oblik kuće odražava arhitektinu želju da bude podignuta u skladu s prirodom. Osim što je održiva, njeni blagi, zakrivljeni oblici podsećaju na harmoniju koja vlada u prirodi.

Unutrašnjost kuće je prostrana i prijatna. Hodnici i prozori propuštaju vazduh, a podovi su popločani šarolikim mozaikom koji dodaje mnoštvo boja. I ništa ne nedostaje – tu su dnevni boravak, nekoliko soba, potpuno opremljena kuhinja i kupatilo, stepenište koje vodi u luksuznije prostorije i sobe za odmor… A čak je i nameštaj izrađen od gline, pišu na sajtu Pun kufer.

Ono što je počelo kao eksperiment pretvorilo se u uspeh zvan verovali-ili-ne. Bilo bi šteta „potrošiti“ je samo na jednu porodicu srećnika, pa je ovako kuća ostala otvorena za posetioce koji mogu da uđu po simboličnoj ceni od oko 2,5 evra.

Pročitajte još:

Arhitekta ionako ima dodatne nedovršene planove, pa bi bilo sjajno da je ako stignete – posetite pre nego što je dovrši i poželi da provede ugodnu penziju u njoj. Što se njega tiče, ovo nije ništa posebno.

Barem ne bi trebalo biti. Podseća kako u određenim delovima sveta postoje brojni primeri ovakve arhitekture koja se može uklopiti u prirodi i ne šteti okolini tokom gradnje – na taj način mogli bismo zbrinuti milione porodica, a imati održivu gradnju.

Iako se službeno zove Casa terracota, susedi duž ulice prozvali su je Kućom Kremenko.

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE U MOSKVI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram