Mandraki Beach
Mandraki Beach; Foto: john hill / Alamy / Profimedia

Ako ste rešili da idete u Grčku na more početkom sezone, možda vam ova lista pomogne da izaberete gde ćete.

Letovanje u junu u Grčkoj je relativno povoljno, ali moglo bi da bude nezgodno ako se ispostavi da more nije dovoljno toplo za brčkanje. Više je faktora koji utiču na temperaturu vode, ali portal Grčka Info je na osnovu dosadašnjeg iskustva izdvojio plaže i letovališta u kojima je voda obično toplija.

Plaže sa najtoplijim morem u Grčkoj

Mandraki Beach, Skijatos

Mandraki je zapravo oblast koju čine 3 plaže – luka Xerxes koja osvaja svojim zlatnim peskom i tikriznim morem, i neuređene Elia i Agkistros, a put do njih vodi kroz divni Mandraki park.

Paradiso Beach, Neos Marmaras

Dugačka, uska i šljunkovita plaža nalazi se na ulazu u Neos Marmaras, epicentar dešavanja na Sitoniji. Mirna je, uređena, i bez gužve, a jedino je nezgodan ulaz u vodu zbog krupnijeg kamenja.

Livari Beach, Vurvuru

Vurvuru je malo, specifično mesto na istoku Sitonije. Glavna plaža u mestu je Karidi i važi za jednu od najlepših na poluostrvu, dok je Livari lepa peščana laguna koja se nalazi nedaleko od nje.

Grčka letovališta sa najtoplijim morem

Skala Furka

Skala Furka je mestašce na Kasandri, posebno po tome što umesto uobičajenog šetališta uz more ima veliki trg, i odlična je polazna tačka za dalji obilazak prvog prsta. Plaža je peščana, okružena četinarima i sa čistim toplim zeleno-plavim morem.

Paralija

Turisti često iznose primedbe na račun mora u jednom od najpopularnijih letovališta među Srbima – zbog meduza, trave koju talasi povremeno nanose, vode koja se zbog peska muti u plićaku, ali ono što se sigurno ne može zameriti jeste temperatura mora.

Letovališta Kasandre

Posebno je među komentarima navedeno mesto Polihrono, ali Kasandra je dobro poznata našim turistima i tu nema iznenađenja. Toplo more, blizina i izuzetno povoljne cene garancija su da će se i ovog leta srpski jezik pričati duž celog prvog prsta Halkidikija.

Pročitajte još:

Sarti

Ljubimac srpskih turista i najpopularnije mesto na Sitoniji je šarenoliko, sadržajno i okruženo predivnim plažama. Komentatori koji ga preporučuju navode da su se brčkali u moru temperature oko 28-29 stepeni.

Agia Galini, Krit

Agia Galini je najjužnija tačka najvećeg ostrva Grčke. Ovo šarmantno tradicionalno selo izgrađeno je na padini brda koje se spušta u more, a odlikuju ga čarobne plaže, spektakularna priroda i bogato istorijsko nasleđe.

Pilion

Pilion je magična oblast u samom srcu Grčke, koja kombinuje sve lepote planine i mora. Turisti su posebno istakli mesto i istoimenu plažu Kala Nera, u čijoj blizini se nalazi i jedan od najživopisnijih grčkih gradova – Volos.

Perea i Nei Epivates, kod Soluna

Perea je letovalište u predgrađu Soluna, a dostupnost ovog grada mu i daje posebnu čar. Ima dugačku, peščanu plažu sa velikim plićakom. Nei Epivates je mestašce koje sa Pereom spaja dugačko šetalište i ima plažu koja je nosilac Plave zastavice.

***
Bonus video: Branka Gvozdić o letovanju u Grčkoj u maju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare